Team Mijnzzp

Administratieve verplichtingen

Als startende zzp'er krijg je te maken met administratieve verplichtingen. Zo moet je onder andere ieder kwartaal btw-aangifte doen, een jaarrekening opstellen en de Belastingdienst informeren over je inkomen. Het bijhouden van de financiële administratie is dan ook een belangrijke taak. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende online boekhoudprogramma's die je kunt gebruiken om de administratie bij te houden. Zo hoeft het niet allemaal met de hand en kun je makkelijk bijhouden welke inkomsten en uitgaven je hebt.

Het op de juiste manier bijhouden van de administratie is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de Belastingdienst. Als je namelijk geen goede administratie bijhoudt, riskeer je dat je in de problemen komt met de Belastingdienst. Daarom is het aan te raden om een goed online boekhoudprogramma te gebruiken om alles netjes bij te houden. Zo weet je zeker dat je aan al je administratieve verplichtingen voldoet en kom je niet in de problemen.

Administratie eenvoudig bijhouden

Het is tegenwoordig prima mogelijk om online je administratie bij te houden. Zo heb je altijd overzicht en kun je eenvoudig aan al je verplichtingen voldoen. Dit scheelt niet alleen veel tijd, maar is ook fiscaal heel erg verstandig. Als je namelijk geen goede administratie bijhoudt, kan het voorkomen dat je bepaalde fouten maakt. Dit kan uiteindelijk leiden tot problemen met de Belastingdienst. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Zo weet je zeker dat alles goed bijgehouden wordt en kun je fiscaal gezien rustig slapen.

Soorten boekhoudprogramma's

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten boekhoudprogramma's beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een programma waarmee je zelf alles bijhoudt of voor een programma waarbij je iemand inschakelt om de boekhouding voor je te doen. Welk programma het beste bij jouw situatie past, hangt af van verschillende factoren. Zo moet je bijvoorbeeld kijken naar de omvang van je bedrijf, het aantal transacties dat je maakt en of je wel of niet fiscaal advies nodig hebt. Als je niet zeker weet welk programma het beste bij jouw situatie past, kun je altijd even contact opnemen met een boekhouder. Zij kunnen je dan adviseren over het boekhoudprogramma dat het beste bij jouw situatie past.

Boekhoudprogramma gebruiken

Als je gebruik wilt maken van een boekhoudprogramma, is het verstandig om te kiezen voor een programma dat makkelijk te gebruiken is. Zo hoeft het niet veel tijd in beslag te nemen om alles bij te houden. Daarnaast is het ook verstandig om een programma te kiezen waarmee je altijd en overal toegang hebt tot je administratie. Zo kun je bijvoorbeeld op ieder moment even inloggen om te zien hoe de financiën ervoor staan. Op die manier ben je altijd op de hoogte van je administratie en kun je snel handelen als er iets verandert.

Het is dus verstandig om een goed boekhoudprogramma te gebruiken als je zzp'er bent. Zo weet je zeker dat je aan alle administratieve verplichtingen voldoet en maak je het vooral voor jezelf makkelijker. Ook de Belastingdienst heeft aangegeven voorstander te zijn van online boekhouden. Zie voor de beste boekhoudprogramma's onze vergelijkingspagina.

Mijnzzp.nl