Team Mijnzzp

Bedrijfsruimte

Er zijn veel ondernemers die een bedrijfspand huren, maar het kopen van een bedrijfspand behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Het kopen van een bedrijfspand is een goede optie als je de mogelijkheid hebt te investeren. Het is wel handig dat je dan geen plannen hebt om binnen een paar jaar uit te breiden en bereid bent te verbouwen. Er zijn bovendien een aantal aandachtspunten voor het kopen van een bedrijfspand.

Hulp van een makelaar

Net als bij het kopen van een huis als particulier is het als ondernemer mogelijk om de hulp van een makelaar in te schakelen. Een makelaar in bedrijfspanden heeft een goed overzicht van het aanbod en natuurlijk kennis van de markt. Het brengt wel kosten met zich mee in de vorm van courtage over de aankoopsom. Wil je daarop besparen, ga dan zelf online op zoek naar een bedrijfspand, zoals via Funda of Marktplaats. Het is daarna altijd nog mogelijk om een makelaar in te schakelen om de onderhandelingen voor je te doen. Of om de administratieve handelingen te laten verrichten. Zo kijk je voor welke makelaarsdienst je wel wilt betalen.

Check het kadaster

Het is als je alles zelf regelt van belang om het kadaster te checken. Vraag bijvoorbeeld het kadastrale bericht eigendom op. Daarin staat namelijk vermeld wie de eigenaar van het bedrijfspand is. Verder zijn er nuttige gegevens beschikbaar, zoals het oppervlak, koopjaar van het perceel en de koopsom. Deze informatie is tegen een kleine vergoeding op te vragen bij het Kadaster. In het verlengde van deze gegevens is het aan te raden om bodemonderzoek te doen. Het is mogelijk om dit als ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract op te nemen.

Houd rekening met de btw

Indien het een redelijk nieuwbedrijfspand betreft dat niet ouder is dan twee jaar dan dien je btw te betalen over de aankoop van het bedrijfspand. Een ouder pand is vrij van btw. Doe je een bod en wordt het bod geaccepteerd? In dat geval is er sprake van een officiële koop en ook als de overeenkomst mondeling is gesloten. De aankoop telt als investering, zodat je recht hebt op de investeringsaftrek voor wat betreft de bedrijfsruimte zelf. De aftrek geldt niet voor de grond.

Mijnzzp.nl