Psychiater

Overzichtspagina

Avatar van Team Mijnzzp

Wat doet een Psychiater?

Een psychiater is een arts die zich gespecialiseerd heeft in psychiatrie. Een psychiater is een medisch specialist, die ook bevoegd is om medicatie voor te schrijven aan patiënten. Een psychiater behandelt mensen die een psychiatrische stoornis of probleem hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schizofrenie, een bipolaire stoornis, persoonlijkheidsstoornissen, ernstige depressies of aan dwangstoornissen. In tegenstelling tot een psycholoog mag een psychiater wel medicatie voorschrijven. De term psychiatrie stamt uit 1808 en betekent geest of ziel. Een andere benaming voor psychiatrie kan dan ook zijn geestesziekten. Psychiatrie is een medisch specialisme, dat ook gebruik maakt van andere middelen dan medicijnen, zoals gesprekstherapieën en non-verbale therapieën. Als psychiater bestaan er verschillende specialisaties zoals volwassenenpsychiatrie, kinder- en jeugdpsychiatrie en ouderenpsychiatrie, die voor een groot deel zullen bepalen waar je precies werkzaam bent als psychiater. Een psychiater krijgt binnen zijn werkzaamheden dus te maken met verschillende soorten patiënten die een psychische aandoening c.q. stoornis hebben, zoals een depressie of een psychose. Over het algemeen zal een psychiater verschillende gesprekken voeren en onderzoeken uitvoeren bij patiënten voordat hij of zij een diagnose kan stellen. Ook achterliggende oorzaken worden over het algemeen onderzocht door een psychiater, voordat er een behandelplan samengesteld kan worden.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Psychiater

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Psychiater

Welke opleiding is nodig om Psychiater te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Psychiater? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Psychiater

Wat is het salaris en tarief van een Psychiater? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Psychiater in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...


Mijnzzp.nl