Preventiemedewerker

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Preventiemedewerker?

Een preventiemedewerker is meestal een leidinggevende of personeelszaken medewerker binnen een organisatie, die ook beschikt over de aanvullende functie preventiemedewerker. Het beroep of de functie preventiemedewerker is in de meeste gevallen een aanvulling op een gewone functie binnen de organisatie. Het is tegenwoordig vanuit de overheid verplicht om één of meerdere preventiemedewerkers aan te stellen, afhankelijk van de soort organisatie. De taken van een preventiemedewerker zijn sterk gericht op veiligheid, preventie en de arbeidsomstandigheden op de werkvloer. Het geven van voorlichting en advies als preventiemedewerker aan personeelsleden behoort tot de werkzaamheden. Ook is een preventiemedewerker verantwoordelijk voor het opstellen van een plan van aanpak op basis van de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) voorschriften. Als preventiemedewerker heb je over het algemeen ook met de ondernemingsraad te maken en eventuele andere verantwoordelijken binnen de organisatie. De inhoudelijke werkzaamheden van een preventiemedewerker gaan behoorlijk ver en hebben eigenlijk betrekking op alles, wat met preventieve veiligheid te maken heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderhouden van machines volgens de richtlijnen, of aan het verwijderen van drempels waarover medewerkers eventueel zouden kunnen vallen. Een ander voorbeeld is het stimuleren van medewerkers met betrekking tot de verplichte veiligheidsvoorschriften binnen de organisatie, zoals het dragen van de juiste beschermingsmiddelen en kleding. Ondanks dat het beroep preventiemedewerker grote raakvlakken heeft met het beroep bedrijfshulpverlener, zijn de taken verschillend van elkaar, omdat een preventiemedewerker meer gericht is op preventieve maatregelen om ongelukken of arbeidsproblemen te voorkomen.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Preventiemedewerker

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Preventiemedewerker

Welke opleiding is nodig om Preventiemedewerker te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Preventiemedewerker? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Boekhoudprogramma vergelijken Preventiemedewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Preventiemedewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl