Team Mijnzzp

Zorgverzekering

Een zzp zorgverzekering betekent dat je voordeel kan krijgen door je bij een collectief aan te sluiten. Het is echter altijd maar de vraag of een dergelijke zzp zorgverzekering zo voordelig is als deze lijkt. Het is natuurlijk interessant als je ziet dat je ergens 5% korting krijgt, want op jaarbasis is dat een aardig bedrag. Er zijn meerdere zorgverzekeraars die speciaal voor zzp'ers zorgverzekeringen beschikbaar hebben.

Basis zzp zorgverzekering

Iedereen in Nederlands is verplicht om een basisverzekering af te sluiten dus ook zzp'ers. De inhoud van de basisverzekering is voor iedereen gelijk als het om de dekking gaat. Er zijn wel verschillen in de invulling als het gaat om vrije zorgkeuze net als om de hoogte van de premie. Zo krijg je met een zzp zorgverzekering vaak een korting op de basisverzekering. Kies je daarbij voor een aanvullende zorgverzekering dan staat er vaak ook een collectieve zzp korting tegenover.

Premie vergelijken

Het is niet zo dat een zzp zorgverzekering inclusief de korting altijd voordeliger is dan een zorgverzekering waar zzp voor is weggelaten. Daarom is het verstandig om je niet automatisch te laten verleiden, maar zelf een vergelijking te maken. Het kan maar zo zijn dat je bij een andere zorgverzekeraar zonder zzp collectief voordeliger uit bent.

Ben je gezond van lijf en leven en verwacht je geen hoge zorgkosten? In dat geval kan het interessant zijn om het eigen risico te verhogen. Je laat de premie daardoor dalen, want de zorgverzekeraar stelt daar een verlaging van de premie tegenover. Vaak krijg je ook nog een kleine korting als je de premie per jaar betaalt.

Zorgpremie niet aftrekbaar

De zorgpremie van een zzp zorgverzekering of zorgverzekering zonder aansluiting bij een collectief is voor jou als ondernemer niet aftrekbaar. Naast de premie van de zorgverzekering betaal je als ondernemer ook nog elk jaar de bijdrage Zorgverzekeringswet.

Deze is afhankelijk van de winst uit onderneming. Je kan hiervoor in combinatie met de inkomstenbelasting een voorlopige aanslag voor aanvragen. Overigens geldt voor de bijdrage Zorgverzekeringswet eveneens dat het bedrag dat je betaalt niet voor fiscale aftrek in aanmerking komt.

Zelf de boekhouding doen

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van online boekhouden. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Mijnzzp.nl