Team Mijnzzp

Zakkenlieden

Steeds meer zzp-ers zoeken actief naar samenwerkingsverbanden met andere zzp-ers om te kunnen groeien, blijkt uit cijfers van de KVK. Ook komt het steeds vaker voor dat zzp-ers uiteindelijk personeel aannemen en dus doorgroeien tot het MKB. Ruim acht procent van alle zzp-ers heeft afgelopen drie jaar personeel aangenomen. Verder blijkt uit de cijfers van de KVK dat nog steeds veel zzp-ers aangeven dat ze niet van plan zijn om personeel aan te nemen omdat ze de risico's te groot vinden. Momenteel zijn er binnen Nederland 1.818.672 bedrijven ingeschreven bij de KVK, waarvan ruim 64 procent bestaat uit zzp-bedrijven.

Lang is er gedacht dat zzp-ers geen echte bijdrage leverden aan de economie, omdat ze in veel gevallen werden gezien als goedkoop verkapt personeel. Vandaag de dag zijn zzp-ers niet meer weg te denken binnen de Nederlandse samenleving en steeds meer bedrijven en particulieren maken dan ook gebruik van zzp-ers op verschillende manieren. Uit het onderzoek van de KVK blijkt dat zzp-ers ook niet langer standaard gezien kunnen worden als eenpitters, omdat steeds meer zzp-ers uiteindelijk doorgroeien tot bedrijven met personeel of op andere manieren samenwerking zoeken met collega zzp-ers.

De belangrijkste redenen dat zzp-ers samenwerking zoeken met andere bedrijven, zzp-ers of particulieren is in het algemeen omdat deze zzp-ers opzoek zijn naar kennis, opdrachten en vaardigheden waarover ze wellicht zelf niet beschikken. De meeste zzp-ers geven aan dat ze het liefst samenwerken met andere zzp-ers of bedrijven en verder geen eigen personeel wensen.

Mijnzzp.nl