Team Mijnzzp

Zwanger

Ben je zwanger en zelfstandig ondernemer dan kom je mogelijk in aanmerking voor een ZEZ-uitkering. Je vraagt als je aan de voorwaarden voldoet de uitkering aan bij het UWV. De ZEZ-uitkering voor zwangere zelfstandig ondernemers bestaat uit twee delen. Je krijgt voordat je bent bevallen een zwangerschapsuitkering en daarna een bevallingsuitkering.

Voorwaarden ZEZ-uitkering

Je komt voor een ZEZ-uitkering in aanmerking als je zwanger en zelfstandig ondernemer bent. Bijvoorbeeld als je een eigen bedrijf hebt en als zzp'er werkt, maar ook als je in het bedrijf van je partner meewerkt. Daarnaast komen artiesten, huishoudelijke hulpen en gastouders eveneens in aanmerking voor een ZEZ-uitkering. Een belangrijke voorwaarde is dat je op het moment dat de uitkering ingaat de dag ervoor als zelfstandige werkt.

Zwangerschaps- en bevallingsuitkering

Je krijgt maximaal zestien weken recht op een ZEZ-uitkering. In de periode van vier tot zes weken voor de bevallingsdatum gaat de zwangerschapsuitkering in. De bevallingsuitkering duurt maximaal tien weken en gaat de dag na de bevalling in. Er geldt hierop wel een uitzondering voor een meerlingzwangerschap. Ben je in verwachting van een tweeling of een meerling dan kan de totale uitkeringsduur op twintig weken uitkomen.

Hoogte van de ZEZ-uitkering

Je komt als je zwanger en ondernemer bent voor de maximale uitkering in aanmerking als je het afgelopen jaar 1.225 uur of meer hebt gewerkt. De hoogte van de uitkering komt niet uit boven het bruto minimumloon. Mocht je zwanger en ondernemer zijn en het afgelopen jaar minder dan 1.225 uur hebben gewerkt dan is de uitkeringshoogte van de winst in het voorgaande jaar afhankelijk.

ZEZ-uitkering aanvragen

Je kan als zwangere zelfstandig ondernemer de ZEZ-uitkering aanvragen vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent. De uiterlijke aanvraagdatum is twee weken voorafgaand aan het ingaan van het zwangerschapsverlof. De uitkering is overigens online aan te vragen bij het UWV. De aanvraag wordt doorgaans binnen twee weken nadat het zwangerschapsverlof is ingegaan afgehandeld. Het kan echter tot acht weken duren voordat er een beslissing wordt genomen. De beslissing komt online beschikbaar via het portaal Mijn UWV. Je hoeft de bevalling overigens niet door te geven, behalve als je in het buitenland woont of als je bent bevallen voordat de ZEZ-uitkering is ingegaan en je de aanvraag al hebt gedaan.

Mijnzzp.nl