Team Mijnzzp

Stratenmaker tuin

Als zelfstandig ondernemer kan je vroeg of laat te maken krijgen met een opdrachtgever die de facturen niet betaalt. Vooral in de bouwsector wordt er veel gewerkt met tussenpersonen die niet allemaal te goeder trouw zijn. Belangenbehartiger Zelfstandigen Bouw heeft dan ook een speciale zwarte lijst opgesteld (alleen voor leden) met personen die onder verschillende name werken met verschillende BV-tjes. Deze personen zijn over het algemeen werkzaam in de woning- en utiliteitsbouw en hebben feitelijk geen ander doel dan zzp-ers op te lichten.

Weet met wie je zaken doet

Als zelfstandig ondernemer zijn er veel zaken die je zelf zal moeten regelen, zoals het controleren van opdrachtgevers. Er zijn helaas redelijk veel opdrachtgevers die gebruik maken van zzp-ers of uitzendkrachten en die geen goede bedoelingen hebben. Deze opdrachtgevers declareren de gewerkte uren bij hun opdrachtgever maar betalen de gewerkte uren niet uit. Het doel is duidelijk, namelijk het oplichten van hard werkende mensen. Als zzp-er kan het om veel geld gaan, waardoor er grote problemen kunnen ontstaan omdat de opdrachtgever niet betaalt.

Wanneer je als zelfstandige gaat werken via een tussenpersoon is het altijd raadzaam om de tussenpersoon en zijn bedrijf te controleren om problemen te voorkomen. Ook kan je overwegen om andere zzp-ers te benaderen die eerder voor de persoon gewerkt hebben. Daarnaast bestaan er speciale bedrijven die het betalingsgedrag kunnen controleren.

Laat bij onbekende tussenpersonen de facturen niet onnodig hoog oplopen. Maak duidelijke afspraken wanneer een factuur betaald moet worden en controleer dit ook. Mocht je onverhoopt toch te maken hebben met een oplichter, dan zal de schade beperkt blijven. Bij echte oplichters heeft het versturen van een herinnering meestal geen zin meer.

Binnen de bouwwereld is het niet ongebruikelijk dat de eerste facturen pas na een langere periode betaald worden door de opdrachtgever. Trap hier niet in bij onbekende tussenpersonen, omdat hierdoor de schade hoog kan oplopen.

Mijnzzp.nl