Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Stratenmakers

Het aantal zelfstandig ondernemers is al jaren aan het groeien. Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 1,2 miljoen zzp 'ers die fulltime of parttime werkzaam zijn. Een groot deel van hen geeft aan dat zij veel voldoening uit hun werk halen, een goed zelfbeeld en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Maar bij het ondernemerschap horen ook onzekerheid en het uitvoeren van administratieve taken. Het runnen van een eigen onderneming is dan ook bij sommigen op het lijf geschreven, maar voor anderen niet erg geschikt. Daarom is het belangrijk om te bedenken of werken als zzp 'er wel echt bij jou past. In dit artikel vind je handige informatie die je kan gebruiken bij het maken van jouw beslissing.

Vrijheid en veranderende arbeidsmarktomstandigheden

Een deel van de zzp'ers is voor zichzelf begonnen om niet meer voor een baas te hoeven werken en meer zelf te kunnen bepalen. Maar niet iedereen start als zelfstandig ondernemer vanwege de vrijheid. Er zijn ook veel mensen die min of meer gedwongen te worden om te starten als zelfstandig ondernemer. Veel werknemers huren namelijk liever een zzp'er in dan dat ze iemand in vaste dienst nemen. De belangrijkste reden hiervoor is dat het de werkgever meer flexibiliteit en minder risico’s biedt.

Voordelen en nadelen

Het starten van een eigen bedrijf kent verschillende voor- en nadelen. Als zzp'er werk je bijvoorbeeld niet alleen aan de opdracht van jouw klant, maar moet je ook andere zaken regelen die komen kijken bij het runnen van een eigen onderneming. Je moet bijvoorbeeld je pensioen en verzekeringen regelen, facturen sturen en betalen en je administratie goed bijhouden. Ook heb je als zelfstandige vaak te maken met onzekerheid, je weet meestal niet of je over een maand of een jaar nog wel voldoende inkomsten hebt. Tegenover deze nadelen staan wel belangrijke voordelen, zoals het hebben van veel zelfstandigheid, vrijheid en afwisseling in je werk. Vind hier meer informatie over alle voordelen en nadelen.

Fiscale voordelen

Het starten van een eigen bedrijf kent verschillende fiscale voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en aan de kleineondernemersregeling. Voor veel zzp'ers is dit een van de redenen om voor zichzelf te beginnen. Momenteel maakt het kabinet wel plannen om deze voordelen in te perken om “schijnzelfstandigheid” tegen te gaan. Verder verdien je als zzp'er over het algemeen meer dan je in vaste loondienst zou verdienen. Dit geldt natuurlijk alleen als je ook voldoende (terugkerende) opdrachtgevers hebt gevonden. Als je net je eigen onderneming bent begonnen zal je juist minder verdienen, omdat je nog een klantenkring aan het opbouwen bent.

Meer flexibiliteit

Voor veel zelfstandig ondernemers is flexibiliteit een van de belangrijkste redenen om een eigen bedrijf te beginnen. Je bent je eigen baas en kan daardoor zelf bepalen voor wie je werkt, waar je werkt en wanneer je werkt. Deze vrijheid is voor veel zzp'ers erg belangrijk. Zelfstandigen werken meestal voor meer dan één opdrachtgever, waardoor hun werk ook erg afwisselend is.

Mijnzzp.nl