Team Mijnzzp

bpm-vrijstelling

Ondernemers die in 2024 nog een bestelauto aanschaffen, zijn nog vrijgesteld van bpm. Daar komt per 1 januari 2025 een einde aan. Het voordeel van de bpm-vrijstelling voor ondernemers bij aanschaf van een bestelauto komt vanaf dan te vervallen. De enige uitzondering hierop is als ondernemers een elektrische bestelauto kopen. Dat is precies het doel wat de overheid voor ogen heeft, namelijk dat ondernemers zoveel mogelijk emissievrij gaan rijden.

Inhoudsopgave
Aanschafbelasting
Voorwaarden vrijstelling bpm
Geen bpm bij elektrische auto

Aanschafbelasting

De ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’ is een aanschafbelasting die van toepassing is bij het kopen van een nieuwe auto. De hoogte van deze aanschafbelasting is afhankelijk van het type voertuig en van de uitstoot van CO2 die gekoppeld is aan de auto. Er gelden voor ondernemers nu nog voordelige regels bij de aanschaf van bijvoorbeeld een bestelbus die op diesel rijdt. Daar is namelijk de bpm-vrijstelling op van toepassing, maar deze vervalt voor bestelauto’s met een DET vanaf 1 januari 2025. DET staat hierbij voor Datum Eerste Toelating. De huidige vrijstelling geldt overigens alleen als je als zzp'er de bestelauto voor zakelijk gebruik inzet. Rijd je er vooral privé mee, dan geldt de vrijstelling dus niet. Zo gelden er nog een aantal voorwaarden.

Voorwaarden vrijstelling bpm

Je moet de bestelwagen bijvoorbeeld meer dan 10% zakelijk gebruiken voor de gereden kilometers op jaarbasis. Je moet uiteraard ook door de Belastingdienst als ondernemer zijn aangemerkt. Verder dient de bestelauto vooral bestemd te zijn voor goederenvervoer en mogen er geen zitplekken in de laadruimte zijn.

Geen bpm bij elektrische auto

Het blijft voor ondernemers wel voordelig om een elektrische auto aan te schaffen. Daar geldt straks in 2025 nog wel de vrijstelling voor de aanschafbelasting voor. Het is bovendien in het kader van de zero-emissiezones ook aan te raden om elektrisch te gaan rijden. Met ingang van 1 januari 2025 is het in veel binnensteden niet meer toegestaan om met een diesel bestelauto het centrum in te rijden. Elk type brandstofsoort is straks verboden in een zero-emissiezone. Heb je een klusbedrijf of een verhuisbedrijf of bezorg je als zzp'er pakketten dan is het belangrijk om daarmee rekening te houden.

Mijnzzp.nl