Team Mijnzzp

Digitale producten

Heb je een bedrijf dat digitale producten verkoopt, dan is het belangrijk om rekening te houden met het voorzien in verplichte updates. Het is als zzp'er bovendien van belang om duidelijkheid te bieden richting je klanten. Een update van een digitaal product biedt garantie dat deze blijft functioneren, zoals een app voor je bedrijf. De verplichting is niet alleen van toepassing als je als zzp'er nieuwe digitale producten verkoopt, maar ook als het om tweedehandse digitale producten gaat. Het gaat zelfs zover dat je ook in updates moet voorzien bij het gratis aanbieden van een digitaal product.

Inhoudsopgave
Wat is een digitaal product?
Duidelijkheid over updates geven
Voor hoelang geldt de verplichting?

Wat is een digitaal product?

Digitale producten komen in allerlei vormen voor, maar het belangrijkste kenmerk is dat het een apparaat met software is. Een simpel voorbeeld is een mobiele telefoon, maar ook een online dienst is als een digitaal product te zien, zoals een online boekhoudprogramma of een online spelletje. Het gaat dus zowel om producten met software als om losse software.

Duidelijkheid over updates geven

De verplichting brengt met zich mee dat je klanten voordat de koop wordt gesloten duidelijk maakt waar de updates te vinden zijn. Bij een update voor een app kan je laten weten dat de update in de betreffende appstore te vinden is. Het kan ook zijn dat je update vermeldt op je website. Overigens is het de verantwoordelijkheid van de klant zelf om een nieuwe update steeds te installeren. Daarbij is het van belang de klant erop te wijzen dat een digitaal product alleen optimaal blijft functioneren als steeds de laatste updates zijn geïnstalleerd.

Voor hoelang geldt de verplichting?

De nieuwe wet spreekt niet over de duur van de verplichting om updates voor software of andere digitale producten aan te bieden. Het is mogelijk dat kwaliteit en prijs daarbij een rol spelen. Je mag van een slim product, zoals een slimme koelkast verwachten dat deze toch wel een groot aantal jaren meegaat. De verplichting van updates voor digitale producten vloeit voort uit het recht dat kopers hebben op een goedwerkend product. Een update van software is daar een concreet voorbeeld van.

Mijnzzp.nl