Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Ambulance

Diverse partijen zijn momenteel aan het overleggen over een mogelijke verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zzp-ers, blijkt uit een artikel in de Volkskrant. Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp-ers is nodig omdat de meeste zzp-ers momenteel niet goed verzekerd zijn. Volgens diverse partijen, zoals de FNV en andere deskundigen, zal een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering er voor zorgen dat zzp-ers een normaal uurtarief kunnen hanteren, zodat het voor alle zzp-ers mogelijk moet worden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te kunnen sluiten. Een belangrijke voorwaarde is dan wel dat verzekeringsmaatschappijen verplicht worden om zzp-ers te accepteren.

Vooral de FNV geeft aan dat er momenteel sprake is van oneerlijke concurrentie tussen vaste werknemers en flexwerkers, waardoor werkgevers eerder kiezen voor flexibel personeel. Als zzp-ers zich verplicht moeten verzekeren zullen werkgevers eerder voor vast personeel kiezen volgens de FNV, omdat zzp-ers dan een hoger uurtarief zullen moeten hanteren. Ook de zelfstandigenaftrek voor zzp-ers is een heikel punt volgens de FNV, omdat hierdoor zzp-ers een lager uurtarief kunnen hanteren.

Het verplicht verzekeren van zzp-ers is al diverse keren eerder geopperd en is volgens ons geen goede zaak. Als zzp-ers zich verplicht moeten verzekeren met als argument dat dan het uurtarief wel omhoog zal moeten gaan waardoor de zzp-ers niet meer interessant zijn voor opdrachtgevers, heeft dat niks meer met ondernemen of een vrij markt te maken. Zzp-ers zijn ondernemers en bepalen zelf welke verzekeringen ze wel of niet wensen af te sluiten. Wie het artikel in de Volkskrant leest zal al snel merken dat de verplichte  arbeidsongeschiktheidsverzekering maar één doel heeft en dat is het minder aantrekkelijk maken van de zzp-er.

Mijnzzp.nl