Team Mijnzzp

Bouwplaats

Veel opdrachtgevers vragen een VAR verklaring aan zzp-ers die voor hun gaan werken. Dit doen zij omdat ze dan weten dat de persoon als zelfstandige wordt gezien door de belastingdienst. Een VAR verklaring is in tegenstelling wat veel mensen denken niet verplicht.

Wat zijn de gevaren voor opdrachtgevers als u geen VAR verklaring kan overleggen.

Wanneer u niet de premies afdraagt die u moet betalen kan de belastingdienst de gemiste premies alsnog verhalen bij de opdrachtgevers. Deze zal in het uiterste geval dus twee keer de premies moeten voldoen. Een keer aan de persoon die bij hem gewerkt heeft (via het uurtarief) en nog een keer aan de belastingdienst.

Momenteel zien opdrachtgevers zich steeds vaker geconfronteerd met valse VAR verklaringen. Dit zijn dus zzp-ers die een zelfgemaakte VAR verklaring overhandigen aan de opdrachtgever. Dit wordt gedaan door zzp-ers die de boel willen oplichten. Ze zijn nooit van plan geweest welke premie of belasting dan ook te betalen. De werkgever maakt keurig het uurtarief over aan de zzp-er en krijgt later de problemen. Het is op dit moment voor een werkgever niet mogelijk om de VAR verklaring te toetsen op echtheid. Het is volgens de belastingdienst nog geen groot probleem maar het komt steeds vaker voor.

Wie als zzp-er werkt bij een aannemer weet ongetwijfeld wel dat de B.T.W. vaak verlegd wordt. Dit betekent niks anders dan dat de opdrachtgever zorg draagt voor het afdragen van de B.T.W. aan de belastingdienst. Dit doen ze zodat ze zeker weten dat de B.T.W. ook echt voldaan wordt. Ook hier geldt hetzelfde. Wanneer de zzp-er dit niet doet dan kan de Belastingdienst het alsnog verhalen bij de opdrachtgever.

Er zijn ook gevallen bekend dat zzp-ers bij de opdrachtgever een nota indienen van een niet bestaand bedrijf. Ze rommelen dan wat met de naam en het rekeningnummer. Wanneer de administratie-afdeling niet goed oplet maken ze het geld dus over naar een niet bestaand bedrijf en is de opdrachtgever ook in dit geval verantwoordelijk voor de gemiste premies.

Wanneer u iemand niet kent die voor u gaat werken, kijk dan altijd goed alle gegevens na van de persoon. Wanneer u dit niet doet dan kan dit later vervelende gevolgen hebben voor u. Het merendeel betaalt netjes hun premies en de B.T.W. Echter zullen er altijd mensen tussen zitten die op een snelle manier proberen geld te verdienen en u bewust met de problemen opzadelden.

Mijnzzp.nl