Team Mijnzzp

Winkel

Hoe zit het ook alweer met die VAR?

Als u iemand inhuurt is het belangrijk om te weten of die persoon wel echt een zelfstandige is. Niet omdat ze anders niet goed hun best doen (mensen in loondienst werken ook hard!), maar omdat u niet wilt dat de belastingdienst vindt dat de persoon bij u in loondienst is.

Hoe was het ook alweer. Als iemand bij u in loondienst is, dan moet u premies en belastingen inhouden op het salaris. Dat is uw verantwoordelijkheid. Ook als u niets inhoudt op het salaris moet u het geld betalen aan de belastingdienst.

Als u met een zelfstandig ondernemer zaken doet, dan is die persoon zelf verantwoordelijk voor het betalen van belasting en premies. U betaalt wel een hoger tarief per stuk of per uur, maar u heeft verder geen zorgen over de belastingdienst. Ja, natuurlijk heeft u wel zorgen over de belastingdienst -- dat heeft iedereen. Maar niet over de premies voor deze inhuur.

Hoe weet u nu zeker dat u met een echte zelfstandige te maken heeft? Daarvoor gebruikt u de VAR verklaring Dit kunt u onmogelijk weten. De VAR verklaring, waarmee de belastingdienst verklaart dat deze persoon echt een zelfstandige is, is waardeloos geworden. U las op Mijnzzp eerder al dat VAR verklaringen zo massaal vervalst worden, dat u ze sinds kort bij de belastingdienst telefonisch kunt controleren.

Maar in dit nieuwsbericht van LTO lezen we iets nog vreemders:

Volgens Peter Baltus van LTO Noord zijn er bij de nep-zzp'ers wel administratieve zaken als een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) geregeld, maar is dit niet voldoende. Baltus: Volgens de Arbeidsinspectie werken de Bulgaren en Roemenen onder een gezagsverhouding en is er dus sprake van een werknemer.

Heeft u dat? Wel of geen VAR verklaring maakt niet uit. Als de persoon in een gezagsverhouding staat is het een werknemer. En u moet betalen! Terwijl de Oostblokkers toch meestal geen gezag lijken te accepteren....

Wilt u helpen om de VAR verklaring het laatste zetje te geven? Schaf de VAR af!

Mijnzzp.nl