Team Mijnzzp

financieel beheer

Financieel beheer is voor iedere zzp'er belangrijk en omvat onder meer het op orde houden van je boekhouding. De financiële administratie van je bedrijf vormt de basis voor een optimaal financieel beheer. Daarbij is het van belang om ook vooruit te kijken en bijvoorbeeld een budget vast te stellen voor de komende periode, zoals voor het volgende kwartaal. Je kan beginnen met het maken van een begroting met daarin de verwachte inkomsten en uitgaven. Denk daarbij aan allerlei kosten, zoals eventuele investeringen, maar ook aan uitgaven voor marketingdoeleinden.

Inhoudsopgave
Houd de boekhouding bij
Denk aan de belastingen
Verstuur op tijd herinneringen

Houd de boekhouding bij

Er zijn nog altijd ondernemers die de boekhouding niet netjes bijhouden. Dit maakt het onmogelijk om goed financieel beheer te voeren, omdat je geen inzicht hebt in wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Het is helemaal niet moeilijk om de boekhouding bij te houden als je een boekhoudprogramma gebruikt. Je bent alleen wat tijd kwijt om je administratie op orde te houden, maar deze tijd is gewoon in te plannen als onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden of daarbuiten.

Denk aan de belastingen

Bij het starten van een bedrijf is het goed om je te realiseren dat je verplicht bent om belasting af te dragen. Het gaat niet alleen om de btw-aangifte, maar ook om de inkomstenbelasting die je moet betalen. De btw-aangifte volgt na ieder kwartaal en de inkomstenbelasting eenmaal per jaar. Zet geld opzij voor de inkomstenbelasting die je over dit jaar kwijt bent, want het jaar erop betaal je de belasting. Vergeet ook niet dat je de zorgbijdrage moet betalen. Dat is de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet ofwel premie Zvw, die in 2024 uitkomt op 5,32%. Het is een inkomensafhankelijke bijdrage.

Verstuur op tijd herinneringen

Bij een goed financieel beheer is het van belang dat je de betaling van facturen in de gaten houdt. Heeft een debiteur niet op tijd betaald, stuur er dan direct een herinnering achteraan en houd de termijn daarvan ook weer in de gaten. De openstaande bedragen hebben namelijk een negatief effect op de cashflow. Bovendien moet jij als ondernemer ook aan betalingsverplichtingen voldoen en is het vervelend als je op je geld van debiteuren moet wachten.

Mijnzzp.nl