Team Mijnzzp

Cybercriminaliteit

Het is voor elke ondernemer belangrijk om rekening te houden met cybercriminaliteit, want ook bedrijven worden hier slachtoffer van. Bovendien gaan de ontwikkelingen op dit gebied ook gewoon door. Zo zijn er steeds meer cybercriminelen die social engineering inzetten om hun doel te bereiken, namelijk gevoelige informatie in handen krijgen. Blijf daarom als ondernemer onder meer op je hoede in het kader van digitale social engineering.

Inhoudsopgave
Wat is online social engineering?
Let op phishing
Wees beducht op helpdeskfraude

Wat is online social engineering?

Digitale social engineering houdt in dat criminelen online onderzoek doen naar bedrijven. Het onderzoek richt zich onder meer op profielen op social media. Je geeft onbewust met het gebruikmaken van social media veel informatie prijs. Bijvoorbeeld wanneer je winkel is gesloten, omdat je met vakantie gaat. Of ook meer persoonlijk, zoals de samenstelling van je gezin. Deze informatie wordt gebruikt door criminelen om op een persoonlijke manier contact met je te leggen.

Let op phishing

Een bekende vorm van online social engineering is phishing. Je ontvangt dan bijvoorbeeld een bericht via de mail die afkomstig lijkt te zijn van je bank of creditcardmaatschappij. Hierin staat dan vermeld dat je direct actie moet ondernemen om te voorkomen dat je niet langer van een dienst, zoals een bankpas, gebruik kan maken. Of dat je account voor je creditcardgegevens niet meer toegankelijk is. Klik nooit op een dergelijke link. Twijfel je? Ga dan rechtstreeks naar de betreffende website om het te controleren of neem contact op met de bank. Laat je in elk geval nooit verleiden om zomaar gegevens in te vullen of een identiteitsbewijs te uploaden.

Wees beducht op helpdeskfraude

Maak je als zzp'er gebruik van bedrijfssoftware, zoals boekhoudsoftware of een ander programma? Dan is het belangrijk om te weten dat er oplichters actief zijn die je telefonisch benaderen en zich voordoen als iemand van de helpdesk. Je krijgt dan bijvoorbeeld te horen dat er problemen zijn met de software en dat je een bepaald programma moet installeren. Op het moment dat jij daar gehoor aan geeft, bied je de oplichter op afstand toegang tot je computer met alle gevolgen van dien. Cybercriminelen in de vorm van social engineers weten perfect hoe ze in moeten spelen op je emoties en zetten je vaak onder druk om snel te handelen.

Mijnzzp.nl