Team Mijnzzp

Pensioenpijlers

Er is in Nederland sprake van een pensioenstelsel dat uit verschillende pensioenpijlers bestaat. De basis bestaat uit 3 pensioenpijlers met een algemene pensioenvoorziening voor inwoners van Nederland, opbouw van pensioen via de werkgever en particulier pensioen. Heb je als zzp'er niet in loondienst gewerkt met pensioenopbouw via een werkgever, dan blijven er slechts 2 pensioenpijlers over. Overigens komt het wel vaak voor dat zzp'ers eerder wel in loondienst hebben gewerkt en een deel pensioen hebben opgebouwd via de werkgever.

Inhoudsopgave
Recht op AOW: eerste pijler
Particulier pensioen: derde pijler
Sparen voor je pensioen zonder fiscaal voordeel

Recht op AOW: eerste pijler

De AOW is een pensioen waar je als inwoner van Nederland recht op hebt als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Dit is de eerste pensioenpijler en deze heeft ook betrekking op zelfstandige ondernemers, zoals zzp'ers. Je bouwt AOW als je hier werkt of woont. De ontwikkelingen van het minimumloon zijn gekoppeld aan de hoogte van dit ouderdomspensioen.

Particulier pensioen: derde pijler

De derde pensioenpijler heeft betrekking op pensioen dat je als zzp'er zelf opbouwt. Er zijn allerlei manieren om zelf een individuele aanvullende pensioenvoorziening op te bouwen. Daarbij zijn er voor ondernemers speciale regelingen om met fiscaal voordeel individueel voor je pensioen te sparen. Het gaat hier bijvoorbeeld om lijfrentes, maar ook om banksparen, waarbij je geld spaart dat vaststaat tot je pensioen. Wil je van fiscale voordelen profiteren, dan is het goed om te weten dat je het geld niet vrij kan opnemen zonder een boete te betalen. Daarom is het belangrijk goed na te denken of je van deze derde pensioenpijler met fiscale voordelen gebruik wilt maken. Je betaalt dan nu als zzp'er minder belasting en profiteert van een lager belastingtarief als je met pensioen bent.

Sparen voor je pensioen zonder fiscaal voordeel

In de derde pensioenpijler is er nog een optie en dat is zelf voor je pensioen sparen als zzp'er, maar dan zonder het fiscaal voordeel. Je kan bijvoorbeeld iedere maand geld apart zetten om daar je pensioenpotje mee te vullen. De rente is alleen laag, zodat het rendement niet hoog is. Je kan meer rendement halen door te beleggen voor je pensioen. Er zijn beleggingsfondsen waar je maandelijks geld kan inleggen, maar je kan ook zelf de aandelenmarkt opgaan en in aandelen beleggen.

Mijnzzp.nl