Team Mijnzzp

Belastingdienst

Als ondernemer doe je eenmaal per kwartaal aangifte voor de btw en daarbij is gebruik te maken van het online ondernemersportaal van de Belastingdienst. Het oude ondernemersportaal gaat echter verdwijnen en per 1 januari 2022 is het dan ook niet meer mogelijk om dit portaal te gebruiken voor de aangifte van btw. Maak je er nu als zzp'er nog gebruik van dan is het alvast mogelijk om over te stappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk. Vanaf 1 januari zijn er drie methoden om aangifte te doen, zoals via een fiscale dienstverlener of met behulp van administratiesoftware of via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Inhoudsopgave
180.000 ondernemers moeten overstappen
Wat is er anders?

180.000 ondernemers moeten overstappen

De Belastingdienst is ervan op de hoogte dat er 180.000 ondernemers met een eenmanszaak zijn die nog altijd het oude ondernemersportaal gebruiken om aangifte voor de btw te doen. Deze ondernemers zijn daar inmiddels van op de hoogte gesteld, waarbij de zzp'ers de gelegenheid krijgen zich op de overstap naar de nieuwe methoden voor te bereiden. Er is voor het gebruikmaken van het nieuwe portaal Mijn Belastingdienst Zakelijk nodig om in te loggen met DigiD. Het is aan te beleven om daarbij voor de DigiD app te kiezen die over een verhoogd veiligheidsniveau beschikt. Lees meer hierover in ons artikel: Digitale key voor ondernemers: eHerkenning.

Wat is er anders?

Het is naast DigiD ook mogelijk om voor de aangifte in het nieuwe portaal gebruik te maken van eHerkenning. Je krijgt als ondernemer de keuze om van DigiD gebruik te maken of van EH3 bij het inloggen in het nieuwe portaal. Heb je een boekhouder of belastingadviseur dan is het niet zelf nodig om over eHerkenning te beschikken. Dat geldt eveneens als je over boekhoudsoftware beschikt die aan de eisen van de Belastingdienst voldoet. Er zijn een aantal voordelen verbonden aan Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Er is sprake van extra veiligheid en bovendien is er sprake van een moderne online omgeving. Het is bijvoorbeeld onder meer gemakkelijk om via je smartphone of tablet aangifte te doen. Bij het doen van aangifte voor de btw is het bovendien mogelijk om tussentijds de informatie op te slaan. Het is uiteraard aan te raden om bij de eerstvolgende btw-aangifte alvast over te stappen.

Boekhouding doen

De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Met een goed boekhoudprogramma voorkom je het risico op fouten in de boekhouding.

Ook de Belastingdienst heeft eerder aangegeven voorstander te zijn van online boekhoudsoftware.

Mijnzzp.nl