Avatar van Team Mijnzzp

Kantoor

Afgelopen week zijn de eerste nieuwe btw-nummers verzonden naar zzp-ers. De Belastingdienst wil hiermee voorkomen dat er identiteitsfraude gepleegd kan worden met het btw-nummer van zzp-ers. Identiteitsfraude met het oude btw-nummer is mogelijk, omdat het BSN-nummer af te leiden is van het btw-nummer. In opdracht van de Autoriteit Persoonsgegevens is de Belastingdienst verplicht om de btw-nummers te veranderen, waardoor identiteitsfraude onmogelijk moet worden. Deze maatregel is al langer aangekondigd en is inmiddels actief. Als zzp-er is het dus belangrijk om gebruik te maken van het nieuwe btw-nummer om problemen of onduidelijkheden te voorkomen. Dit kan ook inhouden dat er nieuw briefpapier gedrukt moeten worden, omdat het oude btw-nummer niet meer geldig is. Ook is het belangrijk om het btw-nummer op je eigen website aan te passen. De nieuwe btw-nummers zijn alleen van toepassing op eenmanszaken. De bedoeling is dat alle zzp-ers op 1 januari 2020 voorzien zijn van een nieuw btw-nummer.

De autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Belastingdienst in december 2018 verboden om BSN-gegevens te verwerken in het btw-nummer van zzp-ers. Dit verbod is van toepassing omdat het gebruiken van de BSN-gegevens in strijd is met de nieuwe privacywet AVG, die sinds 2018 van kracht is. Als zzp-er is het dus belangrijk om gebruik te gaan maken van het nieuwe btw-nummer. Alle zzp-ers krijgen voor 1 januari 2020 een brief van de Belastingdienst met het nieuwe Btw-nummer. Zzp-ers krijgen tijdelijk te maken met twee btw-nummers om mogelijke problemen te voorkomen. Het oude btw-nummer is voorlopig nog te gebruiken om met de Belastingdienst te kunnen communiceren. Zzp-ers die een webshop runnen mogen momenteel al het oude btw-nummer van de website verwijderen om fraude te voorkomen. Het btw-nummer moet wel gewoon gebruikt worden op facturen.

Alle zzp-ers en andere eenmanszaken krijgen dus te maken met een nieuw btw-nummer. Verder heeft de maatregel geen echte invloed op zzp-ers. Wel is het belangrijk om overal het btw-nummer aan te passen om mogelijke problemen met betaling of de Belastingdienst te voorkomen. Facturen die niet voorzien zijn van het juiste btw-nummer kunnen er voor zorgen dat bedrijven de facturen niet betalen. In dat geval kan het dus voorkomen dat je als zzp-er langer op de betaling moet wachten. Het is dus raadzaam om meteen het btw-nummer aan te passen om vervelende situaties te voorkomen.

Mijnzzp.nl