Team Mijnzzp

Sparen

Er zijn meerdere kleinere ondernemers die bij diverse banken een nieuwe zakelijke rekeningen openen om daarmee de negatieve spaarrente te vermijden. Er zijn de afgelopen tijd al meerdere banken die een negatieve spaarrente hebben ingevoerd vanaf een bepaald bedrag op de rekening. Doorgaans ligt de grens bij de meeste banken op een bedrag vanaf 100.000 euro. Er zijn echter ook banken die een grens van 150.000 euro hanteren. Heb je als kleine ondernemer twee ton op de bank staan dan is het wellicht handig om bij een andere bank een extra rekening te openen.

Geld verspreiden over meerdere rekeningen

Het scheelt zomaar honderden euro’s op jaarbasis als je twee ton op de bank hebt staan en je dit bedrag verspreidt over meerdere rekeningen. ING heeft het aantal aanvragen voor het openen van een zakelijke rekening met 20% zien stijgen ten opzichte van vorig jaar. De stijging is waarschijnlijk ook voor een deel te verklaren door de coronacrisis. Dat maakt dat er het afgelopen jaar wellicht minder zakelijke rekeningen zijn geopend.

Een deel is echter ook toe te schrijven aan de spreiding van geld op meerdere bankrekeningen met als doel negatieve spaarrente te vermijden. Overigens geeft niet elke aanvrager bij het openen van een zakelijke bankrekening op wat de reden is. ING vermoedt zelf dat de reden van geld spreiding op 3% van de nieuw te openen zakelijke rekeningen betrekking heeft.

Spaarrekeningen bij andere banken

De Volksbank heeft laten weten dat er een grote groep is die onder meer bij SNS en ASN aanklopt om een spaarrekening te openen. Het gaat dan uitsluitend om het openen van een spaarrekening en dus niet om een betaalrekening. De toename van de aanvragen heeft er inmiddels voor gezorgd dat de wachttijd voor het openen van een nieuwe rekening opgelopen is. Er zijn overigens ook banken die zich helemaal niet in deze nieuwe trend herkennen.

Daar is Rabobank een van, waarbij er wel sprake is van een kleine toenemende interesse in zakelijke rekeningen. Het beleid van de Europese Centrale Bank met het verlagen van rentetarieven in de afgelopen jaren heeft ertoe geleid dat banken overstappen op de maatregel om negatieve rente in rekening te brengen. Niet alle banken staan het openen van meerdere rekeningen toe om negatieve rente te ontlopen.

Winkel

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Maak gebruik van een boekhoudprogramma. Hiermee kun je eenvoudig de administratie bijhouden. Dit werkt veel sneller en gaat bijna volautomatisch.

Mijnzzp.nl