Team Mijnzzp

Glazenwasser

Afgelopen week heeft de Kamer van Koophandel bekend gemaakt dat er een recordaantal bedrijven is binnen Nederland. Momenteel staan er 1.832.812 bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit is een groei van drie procent ten opzicht van vorig jaar. Ook is bekend gemaakt dat er in 2016 vier procent meer zzp-ers bijgekomen zijn. De helft van deze nieuwe zzp-ers is parttime ondernemer. Vooral de groei binnen de logistiek met betrekking tot taxichauffeurs is weer opvallend te noemen. Het aantal zelfstandig werkende taxichauffeurs neemt al jaren fors toe. Dit is ook al eerder gebleken uit een onderzoek van ING.

Het aantal faillissementen blijkt in 2016 fors te zijn afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. In 2016 waren er 16 procent minder faillissementen dan in 2015, waaruit opgemaakt kan worden dat het weer beter gaat met de economie. Ook heeft de Kamer van Koophandel onderzocht in welke branches de overlevingskansen als ondernemer het grootst zijn. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 60 procent van alle ondernemers de eerste vijf jaar zonder problemen doorkomen. Wel is het opvallend te noemen dat binnen de detailhandel de overlevingskansen met 46 procent het kleinst zijn van alle branches.

VrouwenPower

Uit het onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat steeds meer vrouwen er voor kiezen om een eigen onderneming te starten. Wel kiezen de meeste vrouwen voor parttime ondernemerschap. Momenteel zijn vrouwen goed voor 519.613 bedrijven binnen Nederland, wat neerkomt op 35.1 procent van alle bedrijven binnen Nederland. Van alle mensen die een nieuw bedrijf starten is momenteel 43 procent vrouw. Het aantal vrouwen dat een onderneming start is al aan het toenemen sinds 2010.

Iedereen zzp-er

Uit een eerder onderzoek, uitgevoerd door accountants- en adviesbureau EY, is gebleken dat de verwachting is dat het aantal zzp-ers de aankomende jaren zal doorgroeien tot 2 miljoen zzp-ers. Dit betreft zowel fulltime zzp-ers als parttime zzp-ers. Uit dit onderzoek blijkt verder dat niet alleen werknemers de voordelen inzien van het werken als zzp-er, maar dat ook werkgevers in toenemende mate de voordelen zien van zzp-ers. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft eerder aangegeven dat het aantal zzp-ers binnen Nederland alleen maar blijft groeien.

Mijnzzp.nl