Team Mijnzzp

Taxi

Uit een rapport van ING blijkt dat steeds meer taxichauffeurs er voor kiezen om aan het werk te gaan als zelfstandig ondernemer. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn de zogeheten vakbekwaamheidseisen voor ondernemers in de taxibranche, die sinds 1 januari van dit jaar opgeheven zijn. Het aantal zelfstandig werkende taxichauffeurs is dit jaar dan ook toegenomen met ruim vijftig procent. Verder blijkt het het rapport dat de transportsector de grootste groei laat zien waar het aankomt op startende zzp-ers. In Limburg zijn in de eerste helft van dit jaar de meeste nieuwe zzp-bedrijven opgericht. Er zijn het afgelopen jaar dus veel nieuwe zzp-taxichauffeurs bijgekomen die er allemaal voor kiezen als eigen rijder te starten. In 2012 waren er in Nederland ongeveer 4.500 zelfstandige taxichauffeurs.

De website Taxipro voorspelde eerder al dat er een explosie aan nieuwe taxibedrijven zou ontstaan, omdat de regels versoepeld zijn. Door het versoepelen van de regels besparen startende taxichauffeurs ongeveer 5.000 euro aan opstart kosten, waardoor het aantrekkelijker is geworden om te werken als eigen chauffeur. Ook spreekt de website Taxipro van een moordende concurrentie onder taxibedrijven, omdat het oprichten van een nieuw taxibedrijf nog maar weinig investeringen met zich meebrengt.

Een ander opvallend detail uit het rapport van ING is dat er minder nieuwe startende zzp-bedrijven zijn in de bouwsector. De belangrijkste reden hiervan is volgens het rapport dat het makkelijker is geworden om een baan in loondienst te vinden binnen de bouwsector. Dit is de eerste daling van het aantal nieuwe zzp-bedrijven binnen de bouwsector sinds 2013. Dit is overigens geen slecht nieuws, omdat het kennelijk steeds meer bouwvakkers lukt om een baan te vinden.

Mijnzzp.nl