Team Mijnzzp

Franchise starten

Het starten als zzp franchisenemer brengt een aantal voordelen met zich mee. Je profiteert vanaf de start van je onderneming van de naamsbekendheid van de franchise. Bovendien is het mogelijk om gebruik te maken van de inkoopvoordelen. Toch zijn er ook een aantal punten om op te letten als je een zzp franchise wilt starten. In ieder geval is het altijd van belang om op de voorwaarden te letten en deze goed door te nemen voordat je de voorwaarden voor een zzp franchise tekent.

Inhoudsopgave
Keuze voor franchiseformule: soft of hard
Let op de kosten

Keuze voor franchiseformule: soft of hard

Het is belangrijk om voordat je een zzp franchise start, na te denken over de keuze voor een franchiseformule. Deze keuze heeft niet alleen betrekking op het soort bedrijf, maar ook op het soort franchise. Er bestaat namelijk een onderscheid tussen soft franchise en hard franchise. Bij soft franchise heb je als zzp-er meer vrijheid met betrekking tot marketingactiviteiten, reclame, voorraad en inkoop. Bij hard franchise gelden er veel strengere regels en is de vrijheid als zzp-er dus beperkt. Er zijn bijvoorbeeld voorschriften van toepassing ten aanzien van de huisstijl, maar ook de reclame-uitingen zijn al voor je vastgesteld. Dit geldt eveneens voor de voorraad, assortiment en het concept van de franchise, zoals een winkelconcept.

Let op de kosten

Het starten van een bedrijf als zzp franchisenemer biedt vele voordelen, maar daar zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden. De hoogte van de kosten voor het starten van een zzp franchise variëren. Het maakt bijvoorbeeld verschil of je voor soft of hard franchise kiest. Je hebt in elk geval wel altijd vermogen nodig om met een zzp franchise van start te gaan. De kosten zijn lager als je bijvoorbeeld als zzp franchisenemer vanuit je eigen huis start met de werkzaamheden. Dit is een franchiseformule die je vaak tegenkomt bij vakgebieden en beroepen als coaches, zzp zorgmedewerkers en adviseurs. Open je een winkel of horecazaak dan zijn er direct al andere kosten die erbij komen kijken. De hoogte van de kosten hangt dan onder meer af van het winkeloppervlak of oppervlak van de horecazaak. Daarbij zijn er direct ook kosten van toepassing die betrekking hebben op het inkopen van voorraad en de aanschaf van inventaris.

Mijnzzp.nl