Team Mijnzzp

Kinderen

Het NOS Jeugdjournaal heeft aandacht besteed aan het aantal jonge kinderen dat steeds vaker als ondernemer start. Uit de informatie van de Kamer van Koophandel blijkt dat er steeds meer ondernemers zijn in de leeftijdsgroep van 10 tot 14 jaar. In vergelijking met vijf jaar terug gaat het om driemaal zoveel kinderen die een inschrijving hebben in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Vijf jaar geleden stonden er 112 jonge kinderen ingeschreven en dat aantal is nu gestegen naar 355 jonge ondernemertjes. Het grootste deel daarvan heeft de leeftijd van 14 jaar, maar zijn ook nog jongere kinderen van 10 en 12 jaar met een eigen bedrijf.

Inhoudsopgave
Online ondernemerschap
Regels voor minderjarige kinderen

Online ondernemerschap

Het merendeel van de jonge kinderen houdt zich bezig met online ondernemerschap door artikelen online te verkopen. Dit betreft vaak producten op het gebied van mode, zoals kleding, make-up en modeaccessoires. Daarnaast blijkt de verkoop van voedingsproducten op de markt ook in trek te zijn bij jonge kinderen met een bedrijf. De Kamer van Koophandel geeft aan dat de groei van het aantal jonge ondernemertjes komt, doordat er op scholen aandacht is voor het ondernemerschap. Daarnaast groeien jonge kinderen natuurlijk op in het online tijdperk en is vloggen en actief zijn op social media bijvoorbeeld een laagdrempelige manier om toch een groot bereik te hebben.

Regels voor minderjarige kinderen

Jonge kinderen hebben toestemming nodig van een vader, moeder of voogd om handel te drijven. Het gaat dan onder meer om zaken als het kopen van producten voor de onderneming, het openen van een webwinkel of het afsluiten van contracten, zoals met betaaldiensten. Daarbij is het belangrijk te weten dat de gezaghebbende aansprakelijk is voor de handelingen, maar ook zaken ongedaan mag maken, zoals het cancelen van een aankoop. Verder is het goed om te weten dat bij winst mogelijk invloed heeft op de hoogte van de kinderbijslag. Uiteraard moeten kinderen ook aangifte doen voor de inkomstenbelasting als zij als zelfstandig ondernemer staan ingeschreven.

Mijnzzp.nl