Team Mijnzzp

Universiteit

Uit een onderzoek van recruitmentplatform Moongro blijkt dat afgestudeerde universitaire studenten niet meteen staan te springen om aan het werk te gaan als zzp-er. Ruim 60 procent van alle afgestudeerde studenten geeft aan eerst enkele jaren in loondienst te willen werken om ervaring en kennis op te doen. Slechts 2 procent kiest er bewust voor om meteen te gaan werken als zzp-er. De studenten die kiezen voor een baan in loondienst geven wel aan als belangrijke voorwaarde dat ze dat ze zich moeten kunnen ontwikkelen. Het opdoen van kennis en ervaring is dus in eerste instantie belangrijker dan het ondernemerschap voor pas afgestudeerden.

Uit het onderzoek blijkt dat voornamelijk oudere studenten met enkele jaren werkervaring voor een bestaan kiezen als zzp-er. Dat studenten niet meteen voor een bestaan als zzp-er kiezen is niet onverstandig te noemen. Het opdoen van werkervaring en kennis vanuit loondienst zal je als aanstaande zzp-er zeker helpen om een goede start te maken. Niet alleen zijn kennis en ervaring belangrijk, ook je netwerk zal in grote mate bepalen hoe je start als zzp-er.

Opdoen van werkervaring

Het opdoen van werkervaring is niet alleen belangrijk voor hoogopgeleiden. Ook andere studenten, zoals Mbo-studenten, doen er verstandig aan om eerst enkele jaren in loondienst te gaan werken. Het zelf ervaren hoe het bedrijfsleven precies werkt is voor iedereen belangrijk en zeker niet alleen voor hoogopgeleiden. Ieder vakgebied kent zo zijn eigen regeltjes die aangeleerd moeten worden. Ook is het opbouwen van een netwerk binnen je eigen branche belangrijk. Als zzp-er is een goede start meestal alleen mogelijk wanneer je allround bekend bent met je eigen branche.

Veranderingen bestaande bedrijven

Grote bedrijven die op zoek zijn naar talenten, zoals hoogopgeleide studenten, krijgen met snelle personeelsveranderingen te maken volgens het onderzoek. Nieuwe werknemers zijn geen werknemers meer zoals 50 jaar geleden. Het blijven stimuleren en uitdagen van werknemers is erg belangrijk om werknemers te kunnen behouden. De studenten in het onderzoek geven dan ook aan dat ze niet meer automatisch kiezen voor de grote multinationals maar ook kijken bij de zogenaamde startup bedrijven. Startup bedrijven zijn erg populair, omdat dit soort bedrijven meestal innovatief zijn en creativiteit en zelfstandigheid prima past bij dit soort bedrijven.

Mijnzzp.nl