Team Mijnzzp

Factuur opstellen

Het komt steeds vaker voor dat zzp'ers in opdracht werken voor bedrijven in het buitenland. Bijvoorbeeld als het gaat om het als zzp'er aanbieden van online diensten, variërend van webdesign tot het bijhouden van social media. Bij het verlenen van diensten aan opdrachtgevers in het buitenland gelden er voor het opstellen van de factuur aan de debiteur extra eisen. Bekijk hieronder wat de factuureisen zijn als je diensten levert aan een bedrijf in het buitenland binnen de EU.

Inhoudsopgave
Factuureisen levering dienst aan bedrijf in de EU
Btw verlegd

Factuureisen levering dienst aan bedrijf in de EU

Het is belangrijk om te weten dat bij het verlenen van diensten aan een buitenlands bedrijf in de EU, de verleggingsregeling voor btw van toepassing is. Jouw bedrijf verlegt de btw naar het bedrijf in het buitenland en daar maak je melding van op de factuur. Naast de standaard factuureisen vermeld je duidelijk het btw-nummer van het buitenlandse bedrijf. Check het VIES-register of het door het buitenlandse bedrijf opgegeven btw-nummer klopt. Op de factuur zelf bereken je geen btw en vermeld je dat er sprake is van btw verleggen. Bij een levering van een dienst aan een particuliere klant in het buitenland in de EU, bereken je overigens wel gewoon de van toepassing zijnde btw. Er zijn in dat geval geen extra factuureisen van toepassing.

Btw verlegd

Op de factuur naar het buitenlandse bedrijf in de EU komt dus geen btw te staan, maar ‘btw verlegd’. Dit heeft gevolgen voor de btw-aangifte. Je hoeft dan namelijk ook geen btw af te dragen aan de Belastingdienst. Je maakt bij de aangifte btw wel melding van het feit dat de btw is verlegd. Dit gebeurt bij vraag 3 die betrekking heeft op levering dan diensten of producten aan het buitenland in de EU. Na het invullen van de reguliere btw-aangifte dien je vervolgens nog de opgaaf intracommunautaire prestaties in te vullen. Het is het gemakkelijkst als je een online boekhoudprogramma hebt. De btw-bedragen en verlegde btw-bedragen zijn dan een op een over te nemen. Bij de opgaaf ICP vermeld je het btw-nummer van het bedrijf dat je op de factuur hebt gezet. Dit nummer heeft een landcode.

Mijnzzp.nl