Team Mijnzzp

Natuur

Er zijn verschillende maatregelen die je als ondernemer kan doorvoeren om je bedrijf te vergroenen. Op het gebied van duurzaamheid is het mogelijk om klein te beginnen met het gebruikmaken van ledlampen en zuinig omgaan met energie. Als je het groter wilt aanpakken, zijn er meerdere subsidies beschikbaar om je bedrijf te vergroenen. Bijvoorbeeld als je wilt overstappen op een zonneboiler of warmtepomp of als je een compleet emissieloze bedrijfswagen wilt aanschaffen. Als ondernemer is het belangrijk om goed naar de verschillende maatregelen te kijken. Er is op verschillende manieren voordeel te behalen.

Inhoudsopgave
ISDE: Investeringssubsidie Duurzame Energie
SEBA: Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s
Energieadvies op maat
Belastingvoordeel

ISDE: Investeringssubsidie Duurzame Energie

Als je van plan bent om je bedrijfspand op een duurzame manier te verwarmen, is de Investeringssubsidie Duurzame Energie beschikbaar. Duurzame verwarming komt onder meer voort uit een zonneboiler of een warmtepomp. Ook de plaatsing van zonnepanelen valt onder deze regeling en verlaagt de kosten voor het vergroenen van je bedrijf.

SEBA: Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s

Bij het vergroenen van je bedrijf kan je ook denken aan de aanschaf van een emissieloze bedrijfswagen of aan het leasen van een emissieloze bedrijfsauto. Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je in aanmerking komen voor een subsidie. Het scheelt je dit jaar 10% tot 12% van de nieuwprijs, waarbij er sprake is van een maximaal bedrag van € 5.000. Overigens is er een beperkt budget beschikbaar voor 2022.

Energieadvies op maat

Er is een regeling om energieadvies op maat te krijgen en om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Huur jij als ondernemer een energieadviseur in die je uitgebreid advies geeft over de mogelijkheden van het vergroenen van je bedrijf dan ontvang je een deel van de kosten terug. Het gaat om een totaalbedrag van € 750. Overigens voorziet de subsidieregeling verduurzaming MKB ofwel SVM eveneens in het bieden van ondersteuning op het moment dat je een advies over je bedrijf opvolgt.

Belastingvoordeel

Maak je gebruik van de mogelijkheid om groen te sparen dan is er een regeling groenprojecten. Deze regeling maakt het mogelijk om te profiteren van een belastingvoordeel. In plaats van sparen is het eveneens mogelijk om je bedrijf te vergroenen met een groene financiering. In dat geval is er mogelijk eveneens voordeel van toepassing, zoals in de vorm van een lagere rente.

Mijnzzp.nl