Team Mijnzzp

Overname bedrijf

Veel mensen dromen ervan zzp’er te worden, waarbij zij in alle vrijheid kunnen doen en laten wat ze willen. Maar de stap naar een gezonde omzet is vaak toch groter dan gedacht. Zzp'ers zien vaak over het hoofd dat ook zij een (klein) bedrijf kunnen overnemen. Daarmee stap je in een rijdende trein.Uiteraard zitten ook hier zowel voor- als nadelen aan. Wij vertellen je er alles over in dit artikel.

Een bedrijf overnemen als zzp’er?

Mensen die graag als zzp’er aan de slag willen gaan staren zich vaak blind op het starten van een compleet nieuwe en eigen onderneming. Daar is niets mis mee, maar wel wordt er meer dan eens vergeten dat het ook mogelijk is om een bestaand bedrijf over te nemen. En dat is zonde! Zeker omdat je het leven in veel gevallen juist een stuk makkelijker maakt. Bovendien scheelt het je waarschijnlijk een hoop onderzoek en wellicht zelfs kosten. Misschien is dit wel de perfecte optie voor jou!

3 voordelen voor het starten van een eigen bedrijf

    1.   Persoonlijke ontwikkeling

In eerste instantie is het starten van een bedrijf iets waarbij je even flink uit de comfortzone stapt. Dit heeft een zeer positieve invloed op jouw persoonlijke ontwikkeling. Je maakt fouten, gaat onderuit, maar vindt ook manieren hier mee te dealen. En precies daarmee kom jij uiteindelijk het verst in het runnen van een eigen bedrijf.

    2.   Het voelt ‘eigen’

Een groot voordeel van het starten ten opzichte van het overnemen van een bedrijf is dat eerstgenoemde hoogstwaarschijnlijk veel meer ‘eigen’ voelt. Het is volledig van jezelf en niemand anders heeft hier een eerder aandeel in gehad.

    3.   Runnen zoals jij het wilt

Als jij vanaf ‘0’ begint aan een eigen bedrijf, dan weet je zeker dat jij alles zelf kunt indelen en bepalen. Je gaat op zoek naar de klanten waar jij je goed bij voelt en hoeft niet te dealen met bedrijven waar je niets mee hebt. Jij bepaalt hoe je te werk gaat, zonder dat dit in het verleden is voorgekauwd.

3 nadelen aan het starten van een eigen bedrijf

    1.   Het kost geld

Het komt vaak voor dat het starten van een bedrijf frustrerend kan zijn omdat er bijzonder veel tijd in gaat zitten, terwijl je er maar weinig voor terug krijgt. Het duurt nu eenmaal in de meeste gevallen een tijdje, voordat het echt loopt en je een inkomen genereert.

    2.   Het kost tijd

Het starten van een eigen bedrijf kost tijd, veel tijd. De kans is aanwezig dat je tot ’s avonds laat nog druk bezig bent met het bedenken van een strategie of het uitwerken van een logo of bedrijfsbus. Hier heb je bij een bestaand bedrijf niet mee te maken.

    3.   Meer risico

We gaan er even vanuit dat je alleen een bedrijf overneemt dat al redelijk goed staat. Hierbij ben je in de toekomst enigszins verzekerd van een inkomen. Als jij alles vanaf de bodem zelf opbouwt loop je het risico dat het finaal misgaat.

3 voordelen van het overnemen van een bedrijf

    1.   Inkomen vanaf dag 1

Als jij een bedrijf overneemt dat al lekker loopt en al bestaande klanten heeft, dan is de kans groot dat jij vanaf dag 1 al een inkomen genereert. In tegenstelling tot een eigen bedrijf kan dit de nodige tijd kosten, waardoor je van de spaarrekening moet leven. En heel eerlijk gezegd wordt niemand daar echt blij van.

    2.   Het scheelt tijd

Als een bedrijf al staat en een leuk klantenbestand heeft, dan scheelt het jou zeeën van tijd om alles op te zetten. De basis is namelijk al gelegd. Daarbij is tijd tegenwoordig iets waar we allemaal naar op zoek zijn.

    3.   Een goede naam

In tegenstelling tot een volledig nieuw bedrijf heeft een bedrijf dat al bestaat een naam opgebouwd. Daarbij ga jij waarschijnlijk alleen met hen in zee als deze naam een goede reputatie heeft. Dit kan je in de toekomst een hoop extra klanten opleveren.

3 nadelen van het overnemen van een bedrijf

    1.   De boekhouding

Als een bedrijf al een tijdje draaiende is, dan betekent dit dat er op een bepaalde manier gewerkt wordt. Daarbij is de kans aannemelijk dat deze manier van werken anders is dan hoe jij het zou doen. Wie weet ben jij wel maandenlang bezig om uit te zoeken hoe de boekhouding nu precies in elkaar zit.

    2.   De koopsom

Bij het zelf starten van een bedrijf komen uiteraard de nodige kosten kijken. Echter is de koopsom die je moet betalen om een bedrijf over te nemen vaak veel groter. Hierbij ben je dus direct een flinke som geld kwijt.

    3.   Waar vind ik deze bedrijven?

Er zijn maar weinig plekken waar je kunt uitzoeken wat voor bedrijven je precies kunt kopen. Hierdoor laten veel mensen het maar voor wat het is. Gelukkig is het met een platform als Brookz tegenwoordig een stuk eenvoudiger om hier wel achter te komen. Bekijk hier alle bedrijven die te koop staan.

Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl