Team Mijnzzp

Coronasteun

De lockdown die per 19 december in is gegaan, zorgt bij ondernemers die daarmee geconfronteerd zijn weer voor de nodige problemen. Het steunpakket voor zzp'ers is echter wel aangepast, zodat je met de nieuwe regels bijvoorbeeld wel voor TVL in aanmerking komt. Eerder kwamen ondernemers voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten in aanmerking bij 30% omzetverlies, maar dat is nu verlaagd naar 20%. Ook hoef je pas later af te lossen als je van de Tozo lening gebruik hebt gemaakt.

TVL 20% omzetverlies

Indien je als zzp'er in het vierde kwartaal van 2021 te maken hebt gekregen met 20% omzetverlies dan kun je gebruikmaken van de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Je hebt tot 28 januari 2022 de tijd om een aanvraag voor TVL in te dienen. Heb je een winkel met een grote voorraad of zit je in de horeca en heb je voor de kerst veel ingekocht dan heb je pech. Er komt namelijk geen voorraad vergoeding, omdat deze regeling niet goed uitvoerbaar zou zijn en ook niet geschikt is om in steun te voorzien.

Uitstel Tozo lening terugbetalen

Er is in de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) opgenomen dat de aflossing op geleend bedrijfskapitaal dient te starten met ingang van 1 januari 2022. De lockdown heeft er voor gezorgd dat het nu voor de getroffen zzp'ers lastig is om met de aflossing te beginnen. Daarom is nu gekozen om uitstel te verlenen aan iedereen die gebruik heeft gemaakt van een Tozo-lening. De aflossing is naar voren geschoven, zodat het vanaf 1 juli 2022 pas nodig is om met de terugbetaling te beginnen.

Overigens is het uitstel op iedereen van toepassing die een Tozo lening heeft, waarbij het niet uitmaakt op welk moment de lening is verkregen. Een andere wijziging is dat de looptijd van vijf naar zes jaar verschuift. In verband met het uitstel van terugbetaling is er geen rente verschuldigd over de periode 1 januari 2022 tot 1 juli 2022. Er is verder nog een wijziging in de NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid). Ondernemers kunnen een tegemoetkoming loonkosten krijgen, waarbij het maximale omzetverlies stijgt naar 90%.

Lees ook: Corona in toekomst deel van ondernemersrisico

Mijnzzp.nl