Team Mijnzzp

Ridderzaal

Jonge innovatieve bedrijven krijgen de gelegenheid om tot 30 juni 2021 in aanmerking te komen voor de corona overbruggingslening. De aanvraagperiode is namelijk vanaf 4 januari 2021 weer opengesteld door het kabinet in verband met het langzame economische herstel. Een andere reden voor verlenging is dat er nog geld voor beschikbaar is. Er is in totaal een bedrag van 300 miljoen euro vrijgemaakt en aanvragen waren eerst mogelijk tot én met september 2020.

Inhoudsopgave
Corona overbruggingslening
Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen

Corona overbruggingslening

De coronalening is bedoeld voor start-ups net als voor innovatieve Mkb-bedrijven en scale-ups die te maken hebben gekregen met financiële problemen door de coronacrisis. Overigens gaat het hier wel om bedrijven die geen financiering van een bank hebben, maar over extern eigen vermogen hebben beschikt. Voor wat betreft het mkb geldt dat er een voorwaarde is dat de groei met intern eigen vermogen is betaald. De hoogte van de COL varieert en begint met een bedrag van 50.000 euro dat kan oplopen tot een bedrag van 2 miljoen euro. Het is niet mogelijk om voor een tweede keer een aanvraag voor de coronalening te doen. Deze wordt maar één keer verstrekt.

Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen

De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen zorgen voor het in behandeling nemen van de aanvragen voor een corona overbruggingslening. Het is de taak van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen om de aanvragen regionaal te beoordelen en daarnaast weegt een nationale commissie de aanvragen tegen elkaar af. Er zijn een aantal formele criteria om aan te voldoen en er zijn kwalitatieve criteria die in de beoordeling worden meegenomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aansluiting op ecosystemen of aan een missie met betrekking tot het innovatiebeleid.

Ook het aantal fte speelt een rol net als het belang van innovatie. Start-ups dienen verschillende gegevens te presenteren bij een aanvraag voor de coronalening, zoals een samengestelde of goedgekeurde jaarrekening 2018 en 2019 en cijfers van 2020. Daarnaast is het nodig om een businessplan 2020 en begroting 2020 te overleggen net als een structuurschema. De aanvraag voor een lening dient gedaan te worden via een speciaal portal dat te bereiken is via de website van onder meer de ROM.

Zzp aan het werkAls start-up krijg je meestal met veel verschillende zaken te maken.

Het is ook belangrijk om de administratie en de boekhouding goed te organiseren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van online boekhouden.

Mijnzzp.nl