Team Mijnzzp

Reviews

Maak je gebruik van de mogelijkheid om klanten reviews te laten plaatsen? Dan is het goed om te weten dat er regels op het gebruik van klantreviews van toepassing zijn. Er is namelijk wetgeving voor ontwikkeld. Dit betekent in de praktijk onder meer dat de Autoriteit Financiële Markten en de Autoriteit Consument en Markt daar toezicht op houden en handhavend optreden. Je loopt kans een boete te krijgen als je de van toepassing zijnde regels betreffende klantreviews overtreedt.

Inhoudsopgave
Maak melding van je reviewbeleid
Bied inzicht in de scoreberekening
Doe dit niet

Maak melding van je reviewbeleid

Het is belangrijk om op je website te vermelden wat je beleid is met betrekking tot het plaatsen van reviews en op welke manier je voorkomt dat er nepreviews worden geplaatst. Je kan bijvoorbeeld laten weten dat je nakijkt of een review daadwerkelijk afkomstig is van een klant die bij jouw bedrijf een product heeft aangeschaft. Een gemakkelijker manier is overigens het gebruikmaken van een gesloten systeem voor reviews. Op deze manier is het alleen voor echte klanten mogelijk om een review te plaatsen.

Bied inzicht in de scoreberekening

Er zijn veel bedrijven die gebruikmaken van een scoreberekening op basis van reviews van klanten. In dat geval is het belangrijk om bij het vermelden van een gemiddelde score te laten zien op welke wijze je tot deze berekening komt. Mocht je gebruikmaken van betaalde reviews dan laat je dit weten door er ‘Gesponsord’ aan toe te voegen.

Doe dit niet

Het is misschien verleidelijk om zelf reviews over je eigen product, bedrijf of dienst te schrijven, maar doe dat maar niet. Het is misleidend om jezelf voor te doen als een klant of om personen te betalen voor reviews zonder melding te maken dat het een gesponsorde review betreft. Je krijgt ongetwijfeld een keer te maken met negatieve reviews. Die horen er nu eenmaal bij, maar het is niet aan te raden om deze zomaar te verwijderen. Geef dan in elk geval een reden waarom je de negatieve review weghaalt. Verder is het af te raden om je eigen posts of acties op social media zelf een like te geven.

Mijnzzp.nl