Team Mijnzzp

Btw-aangifte corrigeren

Heb je over een tijdvak een foutje gemaakt bij het invullen van de btw-aangifte? Dan is het mogelijk dat het bedrag van de omzetbelasting niet klopt. Je hebt bijvoorbeeld te weinig voorbelasting aangegeven, zodat je nog recht hebt op het terugontvangen van btw. Of je hebt te weinig inkomsten vermeld, waardoor je nog een bedrag aan btw verschuldigd bent. In deze situaties is het mogelijk om de btw-aangifte te corrigeren door middel van btw-suppletie. Houd er daarbij rekening mee dat je de wijziging ook in je boekhouding opneemt, zodat alle gegevens in overeenstemming zijn met elkaar.

Btw-suppletie aandachtspunten

Indien het bedrag van te veel of te weinig verschuldigde btw-belasting beneden de 1.000 euro blijft, is het mogelijk om de btw-correctie bij de volgende btw-aangifte door te voeren. Het is niet mogelijk om een veranderde btw-aangifte over hetzelfde tijdvak in te dienen. Laat je na om bij een foutief ingevulde btw-aangifte zorg te dragen voor btw-suppletie dan heeft de Belastingdienst de mogelijkheid om je een boete op te leggen. Dit betreft een zogenoemde vergrijpboete. Je hebt overigens een lange periode om een btw-suppletie in te dienen, want de termijn die hiervoor staat is vijf jaar. Bijvoorbeeld als het bedrag boven de 1.000 euro uitkomt en je geen correctie doorvoert bij de volgende btw-aangifte.

Btw-suppletie indienen

Het indienen van een btw-suppletie is mogelijk via het ondernemersportaal van de Belastingdienst. Er is een apart formulier beschikbaar om een btw-correctie door te voeren. Mocht je te veel btw hebben afgedragen aan de Belastingdienst, dan is het nodig om daar een verzoek heen te sturen om een bedrag terug te ontvangen. Dit is online mogelijk via suppletieformulier. Meld het ook bij de Belastingdienst als je te weinig btw hebt afgedragen. Je krijgt in dat geval van de Belastingdienst een naheffingsaanslag. Daarbij is het mogelijk dat je extra geld moet betalen in de vorm van heffingsrente. De heffingsrente komt echter te vervallen als je het btw suppletieformulier tijdig invult. In ieder geval binnen drie maanden na afloop van het kalenderjaar. Lukt het niet om te weinig betaalde btw te betalen aan de Belastingdienst? Neem dan contact op o een betalingsregeling te treffen of om uitstel te vragen.

Mijnzzp.nl