Team Mijnzzp

Bijbaan

Er zijn steeds meer mogelijkheden om als zzp'er te gaan werken in een zogenoemde bijbaan. Het is een flexibele manier van werken die veel vrijheid geeft, maar waar ook een aantal nadelen aan verbonden zijn. Bij de Kamer van Koophandel zijn alleen afgelopen jaar al duizenden jongeren geweest die zich in het Handelsregister als zzp'er hebben ingeschreven. Dit om gebruik te maken van de diensten van platforms die zzp-opdrachten als tijdelijke klus aanbieden en waar ondernemers zich voor kunnen aanmelden. Ook dit jaar is het nog altijd populair om in een bijbaan als zzp'er aan de slag te gaan.

Groei jonge zzp'ers

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in het laatste kwartaal van afgelopen jaar 24.000 jonge zelfstandig ondernemers zijn bijgekomen. Een deel daarvan richt een bedrijf op om fulltime te gaan ondernemen, maar er zijn ook veel jongeren die zich inschrijven om in een bijbaan als zzp'er te gaan werken. Een reden om in een bijbaan als zelfstandig ondernemer te werken, is de grote mate van flexibiliteit en vrijheid. Bovendien is er keuzevrijheid als het gaat om het uitvoeren van opdrachten en zijn de tarieven voor jongeren aantrekkelijk.

Hoge uurtarieven

De hoge uurtarieven zijn aantrekkelijke om als zzp'er in een bijbaan te gaan werken. De hoogte varieert overigens wel per soort klus. In de horeca is er bijvoorbeeld een groot tekort aan chef-koks. Daar waar de vraag hoog is en het aanbod beperkt, stijgen de tarieven. Dit geldt dus ook voor de functie van een zzp chef-kok. De flexibiliteit maakt het daarbij mogelijk om op zoek te gaan naar de leukste tijdelijke klussen. Er zijn overigens binnen allerlei branches tijdelijke zzp opdrachten beschikbaar om een bijbaan invulling te geven. Bijvoorbeeld in catering, maar ook om producten te promoten of om aan de slag te gaan als klantenservicemedewerker.

Nadelen

Er zijn ook nadelen verbonden aan een bijbaan als zzp'er. Je loon wordt bijvoorbeeld niet doorbetaald bij ziekte en ook is het nodig om zelf een administratie bij te houden. De inkomsten moeten namelijk wel vermeld worden op de aangifte inkomstenbelasting. Daarom dien je ook rekening te houden met belastingafdracht net als met de btw-afdracht.

Mijnzzp.nl