Team Mijnzzp

Startende ondernemer

Heb jij de stap genomen om zelfstandig ondernemer te worden en daarmee een stiekeme droom na te jagen? Waarschijnlijk voelt het stoer dat je dit gaat doen, al moet je toegeven dat er ook wel een vorm van gezonde spanning bij komt kijken. Vanaf nu ga je namelijk zelf zorgen voor jouw eigen salaris. Jij bent degene die daar verantwoordelijk voor is. Buiten de o, zo gewenste inkomsten komen er natuurlijk ook de nodige kosten om de hoek kijken. Vooral dit laatste kan nog wel eens een doorn in het oog zijn. Daarom geven we je in dit artikel 7 tips, waardoor je ook als zzp’er kunt besparen.

    1. Het ruilen van diensten

Afhankelijk van de branche waar je in zit, kun je er voor kiezen om bepaalde diensten en/of producten met anderen te ruilen. Ben jij bijvoorbeeld hovenier, dan kan het slim zijn om de tuin van een bevriende accountant voor een erg goedkope prijs bij te houden. In ruil hiervoor zou deze bevriende accountant jou weer gratis van advies of hulp kunnen voorzien. Het kost je misschien een klein beetje tijd, je bespaart er hoe dan ook een berg geld mee.

    2. Marktplaats en andere online markten

Grote kans dat jij als zzp’er nieuwe materialen of apparaten moet aanschaffen voor de productie van jouw product. Het geld dat naar machines of laptops gaat loopt al snel in de cijfers, waardoor het handig kan zijn websites als Marktplaats of bijvoorbeeld de Facebook Marketplace te onderzoeken. Hier vind je vaak een ruim aanbod aan vergelijkbare producten. Deze zijn dan wel gebruikt, vaak zijn ze nog in prima conditie. Het grootste voordeel dat je hieruit haalt is natuurlijk dat de prijs niet zo hoog is als die van een nieuwe versie in de winkel.

    3. Gratis flexwerkplekken

Veel zzp’ers die werkzaam zijn achter de laptop kiezen ervoor dit in de welbekende co-working spaces te doen. Een gezellige en handige optie, aangezien het internet hier altijd werkt en je binnen no-time nieuwe mensen leert kennen. Wel betaal je meestal voor het internet of het afhuren van een plekje. Ga daarom op zoek naar een plek waar je gewoon gratis kunt werken. Dit kan thuis zijn of een eenvoudig cafeetje bij jou om de hoek.

    4. Niet het nieuwste van het nieuwste

Veel mensen die voor zichzelf beginnen willen dit doen met de meest moderne spullen. Daar valt natuurlijk wat voor te zeggen, alleen kun je de klok erop gelijk zetten dat je hier direct de hoofdprijs voor betaald. Het kan daarom helemaal geen kwaad om te beginnen met de op een na oudste versie van bijvoorbeeld een MacBook of iPhone. Deze werken net zo prima en zijn goedkoper dan het nieuwste van het nieuwste.

    5. Gratis alternatieven

Vaak zijn er voor betaalde abonnementen van softwareprogramma’s ook gratis alternatieven. Maar wat te denken van programma’s als Google Drive of Dropbox? Alleen bij een heel grote opslagruimte betaal je hier na verloop van tijd een bedrag voor. Ook kun je kiezen om niet voor het prijzige Microsoft Office te gaan, maar gewoon voor Open Office. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je echt nodig hebt. Toch scheelt het al snel tientallen tot honderden euro’s per jaar.

    6. Onderwijs aan jezelf

Het kan geen kwaad jezelf het een en ander aan te leren, zodat je geen gebruik hoeft te maken van andere bureaus. Neem het ontwikkelen van een website. Een goede website kost al snel tussen de €1500 en €2000. Een flinke pak geld in de wetenschap dat je dit zelf ook kunt doen. Natuurlijk kost het tijd. Maar ergens is het toch ook leuk om ’s avonds lekker te rommelen aan je eigen website?

    7. De fiscale voordelen van een ondernemer

Bij de belastingaangifte kom je als startend ondernemer in aanmerking voor de nodige kortingen. Zorg ervoor dat je dit tot in de details uitzoekt en je bespaart al snel €1000 of meer op belastinggeld. Laat dit dan ook altijd even checken door een kennis met verstand van zaken. Uiteraard gratis. Soms zijn er eenvoudige trucjes om je simpelweg minder geld kwijt te laten zijn.

Wat is handig voor jezelf en jouw bedrijf?

Na het lezen van dit artikel hopen we dat je de komende jaren een hoop geld kunt besparen. Dit geld kun je natuurlijk veel beter gebruiken. Daarnaast zou het moeten motiveren als de winst hierdoor omhoog gaat. Net even wat extra geld voor een welverdiende vakantie na een heftig jaar als zelfstandig ondernemer. Bedenk wat echt belangrijk voor je is en maak op basis daarvan keuzes voor jezelf en jouw bedrijf.

Dit artikel valt buiten de redactie van Mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl