Team Mijnzzp

Bedrijf starten

Ben je in de WW terechtgekomen en wil je de stap nemen om een eigen bedrijf te beginnen? Er zijn verschillende opties om vanuit de WW-uitkering een onderneming te starten. Bijvoorbeeld aan de hand van een startperiode of met een urenkorting of met het stopzetten van de WW-uitkering. Het is ook mogelijk om van een onderzoeksperiode van zes weken gebruik te maken. Het voordeel is dat je tijdens deze periode je uitkering houdt en geen sollicitatieplicht hebt.

Inhoudsopgave
1. Startperiode van 6 maanden
2. Urenkorting
3. Uitkering stopt

1. Startperiode van 6 maanden

Je krijgt om vanuit de WW een bedrijf te beginnen met de startperiode ruimschoots de gelegenheid om alle tijd aan je onderneming te besteden. Er geldt in de zes maanden geen plicht om te solliciteren. Je WW-uitkering daalt wel met 29%, maar alle inkomsten uit je bedrijf worden niet op de uitkering in mindering gebracht. De startperiode is een ideale manier om je bedrijf op te bouwen en opdrachten binnen te halen of een klantenkring op te bouwen. Je dient wel toestemming aan te vragen bij het UWV om voor de startperiode in aanmerking te komen. Het uiteindelijke doel is om zelf met je onderneming genoeg inkomen te krijgen om van te leven.

2. Urenkorting

Een andere manier om een eigen bedrijf vanuit de WW te beginnen, is met een urenkorting. Er is dan geen startperiode van toepassing, maar je behoudt wel het recht op de uitkering. De uren die je als zzp'er werkt in je bedrijf worden omgerekend tot een fictief inkomen. Dit inkomen wordt in mindering gebracht op de uitkering. Je dient dan via de inkomstenopgave de gewerkte uren door te geven. Het fictieve inkomen wordt gebaseerd op het dagloon en aan de hand van de gewerkte uren. Het gaat hierbij ook om uren, waarin je bijvoorbeeld de boekhouding van je bedrijf bijhoudt.

3. Uitkering stopt

Ga je werken in je eigen onderneming voor het aantal uren waarop de uitkering van de WW is gebaseerd? In dat geval stopt de uitkering, maar mocht het niet lukken met je onderneming, dan kom je mogelijk in aanmerking voor herleving van de uitkering.

Mijnzzp.nl