Groenteman

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Groenteman?

Een groenteman is een middenstander of marktkoopman, die handelt in groente en fruit. Een groenteman heeft een eigen winkel of staat op de markt waar de groenteman zijn groente en fruit verkoopt. Tegenwoordig komt het ook voor dat een groenteman in een supermarkt, tuincentrum of andere soorten winkel zijn groente en fruit verkoopt. Vroeger waren de producten die de groenteman kon aanbieden vooral seizoensgebonden. Tegenwoordig kan een groenteman bijna het hele jaar door klanten voorzien van alle denkbare producten. Het beroep groenteman komt in de klassieke vorm wel steeds minder voor, omdat supermarkten het moeilijk gemaakt hebben voor groentemannen. De belangrijkste oorzaak dat er steeds minder zelfstandige groentewinkels bestaan is dan ook de concurrentie van de supermarkten. De groenteman die nog wel een eigen winkel heeft moet dan ook een uitgebreid assortiment aanbieden aan zijn of haar klanten, inclusief veel service. Dit doen groentemannen bijvoorbeeld door het aanbieden van kant-en-klare fruithapjes en salades. Een andere benaming voor een groenteman kan ook zijn groenteboer, echter hoeft een groenteman zelf geen groente en fruit te kweken. De meeste groentemannen kopen hun groente en fruit in van de groothandel en kweken dit niet zelf. In het verleden werkte de groenteman nauw samen met boeren, die de groenteman voorzagen van alle groente en fruit. Een groenteman die tegenwoordig nog steeds zelfstandig een eigen groentewinkel heeft, is zeldzaam aan het worden, omdat het rondkomen van groente en fruit niet makkelijk is. Dit neemt niet weg dat er nog steeds voldoende groentewinkels te vinden zijn. Ook op weekmarkten zijn nog steeds voldoende groentemannen te vinden, die groente en fruit tegen een concurrerende prijs aanbieden. Zoals eerder omschreven bieden de meeste groentemannen tegenwoordig niet alleen groente en fruit aan. Denk ook aan soepen, salades en stamppotten.

Lees verder...

Opleiding tot Groenteman

Welke opleiding is nodig om Groenteman te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Groenteman? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Boekhoudprogramma vergelijken Groenteman

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Groenteman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl