Gezel

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Gezel?

Een gezel is een leerling die voor een bepaald beroep aan het leren is. De term gezel moet gezien worden als aanvulling op een beroep, om duidelijk te maken dat het om een leerling gaat. Een gezel is dus een leerling die een beroep nog niet volledig zelfstandig kan uitoefenen, omdat hij of zij nog aan het leren is. De term gezel wordt vooral gebruikt binnen ambachtsberoepen, zoals in de bouw en in de installatietechniek. In de meeste gevallen zal een gezel onder begeleiding staan van een ervaren vakman of vakvrouw, die gezien moet worden als de leermeester van de gezel. Een gezel zal in de meeste gevallen een beroepsopleiding volgen onder begeleiding van een leermeester. De term gezel kan in de praktijk op verschillende manieren voorkomen, zoals gezel-timmerman, gezel-schilder of als gezel-loodgieter. Een gezel en leermeester die samenwerken noemt men een meester-gezel koppel, om aan te geven dat het een vakman of vakvrouw betreft, die samenwerkt met een leerling. Een gezel behoort te werken met een allround vakman of vakvrouw die zelf ook over de juiste diploma's beschikt, om zijn of haar kennis over te dragen op de gezel. In de meeste gevallen zal de leermeester ook verantwoordelijk zijn voor het afnemen van praktijktoetsen, samen met de ambachtsschool. De term gezel komt alleen voor in de praktijk en kan dus betrekking hebben op verschillende leerlingen die een beroepsopleiding aan het volgen zijn. De term gezel dient geen ander doel dan het aangeven dat het om een leerling gaat. Zo weten potentiële collega's, uitvoerders en andere belanghebbenden dat het om een leerling gaat, die nog niet volledig zelfstandig een beroep kan uitoefenen. Bij lastige onderwerpen zullen collega's of uitvoerders dus de leermeester benaderen en niet de gezel. Over het algemeen is de term gezel niet meer van toepassing als leerlingen een voortgezette beroepsopleiding aan het volgen zijn. Een voortgezette leerling kan meestal een beroep zelfstandig uitvoeren.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Gezel

Wat is het salaris en tarief van een Gezel? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Gezel in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Gezel

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gezel bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl