Analist (laboratorium)

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Analist (laboratorium)?

Een analist is werkzaam binnen een laboratorium, wat betrekking kan hebben op verschillende specialismen, namelijk biologisch, chemisch of medisch. Afhankelijk van het opleidingsniveau en de specialisatie kunnen er andere benamingen toegepast worden, zoals de benamingen laboratoriummedewerker, laboratoriumtechnoloog of medisch analist. Een analist kan dan dus werkzaam zijn binnen verschillende laboratoriums, zoals in een ziekenhuis, universiteit of het bedrijfsleven. De werkzaamheden worden in alle gevallen uitgevoerd in een laboratorium, maar een analist kan wel binnen verschillende vakgebieden werkzaam zijn. Een medisch analist onderzoekt bijvoorbeeld lichaamsstoffen, zoals bloed, urine, weefsels en cellen. In alle andere gevallen zal een analist verschillende chemische of biochemische stoffen onderzoeken. Een chemisch analist onderzoekt bijvoorbeeld cosmeticaproducten, zoals make-up en shampoo, en een biochemisch analist onderzoekt dierlijke en plantaardige stoffen. Een analist kan niet zomaar vergeleken worden met een laborant, omdat de beroepen analist en laborant in de praktijk kunnen verschillen. Een analist hoeft bijvoorbeeld niet verantwoordelijk te zijn voor uitvoerende werkzaamheden. In dat geval zijn de laboranten verantwoordelijk voor de meetresultaten en is de analist verantwoordelijk voor het op de juiste manier analyseren en interpreteren van de meetresultaten. Een analist kan dus gezien worden manager, die verantwoordelijk is voor het optimaliseren van processen en producten. Inhoudelijk gezien verschillende de beroepen laborant en analist niet echt van elkaar. Een analist beschikt minimaal over een Mbo-opleiding niveau vier. Een laborant beschikt meestal over een Mbo-opleiding niveau drie. Het belangrijkste verschil tussen een laborant en analist is dat de analist verantwoordelijk is voor de onderbouwing van meetresultaten.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Analist (laboratorium)

Wat is het salaris en tarief van een Analist (laboratorium)? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Analist (laboratorium) in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Analist (laboratorium)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Analist (laboratorium) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl