Patholoog

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Patholoog?

Een patholoog is een medisch specialist die zich gespecialiseerd heeft in pathologie. Pathologie staat ook wel bekend als ziekteleer. Het vakgebied pathologie is in het kort het beste te omschrijven als het onderzoeken en diagnosticeren van ziekten, inclusief de oorzaak van ziekten. Voor andere artsen en medisch specialisten zijn de werkzaamheden van een patholoog belangrijk, omdat ze in sommige gevallen pas met een behandeling kunnen beginnen als het ziektebeeld vastgesteld is door de patholoog. Als patholoog bestaan er verschillende specialisaties, die wel allemaal raakvlakken hebben met elkaar, zoals klinische pathologie, pathofysiologie en speciale pathologie. Een patholoog voert voor zijn of haar werkzaamheden weefsel- en celonderzoek uit om ziekten vast te kunnen stellen. Denk bijvoorbeeld aan het onderzoeken van een gezwel of tumor om vast te kunnen stellen of het goed- of kwaadaardig is. De werkzaamheden van een patholoog zijn aan te merken als zeer gespecialiseerde en als belangrijke werkzaamheden. Het is de patholoog die verantwoordelijk is voor het onderzoeken en bestuderen van weefsel van patiënten, om aan de hand van het onderzoek de juiste diagnose te kunnen stellen, zodat er een behandelplan opgesteld kan worden. Een patholoog zal over het algemeen vaak gebruikmaken van een microscoop om bijvoorbeeld te zoeken naar kankercellen. Een patholoog kan ook ingeschakeld worden om secties te verrichten op overleden personen, om de doodsoorzaak van patiënten vast te kunnen stellen. Als patholoog kom je zelf bijna niet in aanraking met patiënten, omdat het de behandelend artsen zijn die het benodigde weefsel aanleveren. Zoals eerder omschreven zijn pathologen ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van obducties. Obducties zijn belangrijk om achteraf meer over het ziektebeeld te weten te komen. Een andere belangrijke reden om obducties uit te voeren is het controleren of medisch specialisten de juiste diagnose vastgesteld hebben en dus de juiste behandeling uitgevoerd hebben.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Patholoog

Wat is het salaris en tarief van een Patholoog? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Patholoog in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Patholoog

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Patholoog bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl