Laborant

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Laborant?

Een laborant of laboratoriumtechnoloog is een gespecialiseerde medewerker die werkzaam is in een laboratorium, zoals een ziekenhuis laboratorium, universiteit laboratorium of bedrijfslaboratorium. Als laborant onderzoek en analyseer je allerlei (bio)chemische stoffen, die kunnen verschillen per werkgever. Binnen een ziekenhuis onderzoekt een laborant bijvoorbeeld urine, ontlasting, bloed en andere monsters. Een laborant is over het algemeen de hele dag druk met het onderzoeken, testen en analyseren van monsters. Als laborant hoef je niet in een ziekenhuis werkzaam te zijn, omdat ook het bedrijfsleven gebruikmaakt van laboranten. Denk bijvoorbeeld aan de chemische industrie, farmaceutische industrie en aan de voedingsmiddelenindustrie. Het beroep laborant betreft over het algemeen een beroep op minimaal Mbo-niveau drie. Een laborant kan dus werkzaam zijn binnen verschillende vakgebieden, waardoor ook de inhoudelijke werkzaamheden per laborant kunnen verschillen. Een laborant is in alle gevallen wel werkzaam binnen een onderzoekslaboratorium. De werkzaamheden van een laborant zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat instellingen en bedrijven afhankelijk zijn van de juiste onderzoeksresultaten. Het beroep laborant heeft grote raakvlakken met het beroep analist, echter is een analist over het algemeen alleen verantwoordelijk voor het analyseren en interpreteren van meetresultaten. Het zijn de laboranten die alle meetresultaten aanleveren, en het is de analist die de meetresultaten zal analyseren. Een laborant is juist verantwoordelijk voor het op een deskundige manier uitvoeren van onderzoeken, het registreren van meetresultaten, het bijhouden van meetresultaten en het bedienen van alle apparaten om metingen te kunnen uitvoeren. Daarnaast zijn laboranten meestal verantwoordelijk voor het bijhouden van de voorraden en het verwerken van alle onderzoeksresultaten. Een andere benaming voor laborant kan ook zijn laboratoriumassistent, afhankelijk van het opleidingsniveau.

Lees verder...

Opleiding tot Laborant

Welke opleiding is nodig om Laborant te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Laborant? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Laborant

Wat is het salaris en tarief van een Laborant? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Laborant in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Laborant

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Laborant bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl