Laborant

Overzichtspagina

Avatar van Team Mijnzzp

Wat doet een Laborant?

Een laborant of laboratoriumtechnoloog is een gespecialiseerde medewerker die werkzaam is een laboratorium, zoals een ziekenhuis laboratorium, een universiteit laboratorium of een bedrijfslaboratorium. Als laborant onderzoek en analyseer je allerlei (bio)chemische stoffen die kunnen verschillen per soort werkgever. Binnen een ziekenhuis onderzoekt een laborant bijvoorbeeld urine, ontlasting, bloed en andere monsters. Een laborant is over het algemeen de hele dag druk met het onderzoeken, testen en analyseren van monsters. Als laborant hoef je niet in een ziekenhuis werkzaam te zijn, omdat ook het bedrijfsleven veelvuldig gebruik maakt van laboranten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de chemische industrie, farmaceutische industrie en de voedmiddelenindustrie. Als laborant zal je doorgaans met moderne machines werken om je werkzaamheden op een goede manier uit te kunnen voeren. Het beroep laborant is over het algemeen een beroep op Mbo-niveau vier. Een laborant kan dus werkzaam zijn binnen verschillende vakgebieden, waardoor ook de inhoudelijke werkzaamheden van een laborant per laborant kunnen verschillen. Een laborant is in alle gevallen wel werkzaam binnen een onderzoekslaboratorium. De werkzaamheden van een laborant zijn in alle gevallen ook aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat veel mensen afhankelijk zijn van de juiste onderzoeksresultaten.

Lees verder...

Opleiding tot Laborant

Welke opleiding is nodig om Laborant te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Laborant? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Laborant

Wat is het salaris en tarief van een Laborant? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Laborant in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...


Mijnzzp.nl