Leermeester

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Leermeester?

Een leermeester is een praktijkopleider, die verantwoordelijk is voor het begeleiden en opleiden van stagiairs en/of leerlingen die een beroepsopleiding aan het volgen zijn. In de meeste gevallen heeft een leermeester te maken met leerlingen die een beroepsopleiding aan het volgen zijn. Dit zijn dan leerlingen, die vier dagen in de week werken en één dag in de week theorieles volgen op school. Het is de verantwoordelijkheid van de leermeesters om leerlingen te begeleiden op de werkvloer gedurende hun werkperiode. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een leermeester het beste omschrijven als het overdragen van bepaalde vakkennis en/of expertise op leerlingen. Leermeesters komen in verschillende branches voor en worden door de werkgever aangewezen om leerlingen te begeleiden. Afhankelijk van de opleiding kan een leermeester voor een langere periode met leerlingen te maken hebben of bijvoorbeeld maar voor enkele dagen. Naast het begeleiden en opleiden van leerlingen kan een leermeester verantwoordelijk zijn voor het afnemen van praktijkexamens, samen met de onderwijsinstelling. Leermeesters zijn belangrijk voor de beroepsvorming van leerlingen, omdat het de leermeesters zijn die alle vakkennis overdragen, zodat leerlingen uiteindelijk zelfstandig werkzaam kunnen zijn. Het beroep leermeester is een beroep dat bij je moet passen. Dit heeft vooral betrekking op goede sociale vaardigheden en het opbrengen van geduld. Geduld is belangrijk, omdat het overbrengen van praktijkervaring niet in alle gevallen even makkelijk is. Het duidelijk uitleggen van werkzaamheden is belangrijk, zodat leerlingen begrijpen wat de bedoeling is. Ondanks dat een leermeester te maken heeft met leerlingen is het niet zo dat een leermeester over didactische vaardigheden hoeft te beschikken. Een leermeester moet wel aangemerkt worden als belangrijke coach voor leerlingen. De term leermeester is vooral van toepassing binnen ambachtsberoepen, de beveiligingsbranche en de techniek.

Lees verder...

Opleiding tot Leermeester

Welke opleiding is nodig om Leermeester te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Leermeester? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Boekhoudsoftware vergelijken voor Leermeester

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Leermeester bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl