Team Mijnzzp

Zwanger

Ben je zwanger en werk je als zzp’er? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Verdiep je hier alvast in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan verderop in je zwangerschap.

In Nederland is het zo geregeld dat je ook als zzp’er recht hebt op zwangerschapsverlof. Het verlof duurt minimaal 16 weken, net als bij vrouwen die in loondienst zijn. Toch zijn er enkele verschillen. Allereerst val je als zwangere zzp’er onder een andere regeling, genaamd de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). Deze regeling vraag je zelf aan bij het UWV.

ZEZ aanvragen

Een aanvraag voor zwangerschapsverlof via de ZEZ-regeling dien je op zijn vroegst in wanneer je 24 weken zwanger bent en uiterlijk twee weken voordat je je verlof wilt starten. Bij je aanvraag moet je ook een zwangerschapsverklaring meesturen van de huisarts of verloskundige.

Om als zzp’er zwangerschapsverlof te krijgen via de ZEZ-regeling, moet je binnen een bepaalde categorie vallen. Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor de ZEZ:

  • je bent zelfstandige, met of zonder personeel;
  • je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld artiest of arts;
  • je bent meewerkend partner van een zelfstandige.

Invulling van je zwangerschapsverlof

De duur van je verlof en hoogte van je uitkering zijn afhankelijk van jouw werk als zzp’er. Je zwangerschapsverlof start zo’n vier tot zes weken voor de uitgerekende datum, en na de bevalling heb je nog eens minimaal tien weken verlof. Soms wijkt de verlofperiode hiervan af, bijvoorbeeld wanneer je kindje te vroeg geboren wordt of wanneer je bevalt van een tweeling.

Hoeveel geld je krijgt als uitkering tijdens je verlof, hangt onder meer af van de inkomsten die je normaal gesproken genereert met jouw onderneming. Maar je kunt maximaal 100% van het minimumloon krijgen als uitkering, ook wanneer je in aanloop naar je zwangerschap meer verdiende. Wel krijg je 8% vakantiegeld bij je uitkering.

Over het algemeen wordt de hoogte van je uitkering bepaald op basis van je gewerkte uren als zzp’er. Je moet minimaal 1.225 uren gewerkt hebben in het jaar voorafgaand aan je zwangerschapsverlof. Zo niet, dan wordt je uitkering bepaald aan de hand van je behaalde winst.

Uurtarief aanpassen op geplande zwangerschap

Houd er rekening mee dat je tijdens je zwangerschapsverlof minder inkomsten genereert dan je nu doet. Misschien is het verstandig om je uurtarief bij te stellen of je reserves aan te vullen In je te berekenen uurtarief neem je dan de verwachte vermindering in inkomsten mee, zodat je alvast een buffertje opbouwt voor de periode die gaat komen.

Arbeidsongeschikt door zwangerschap

Tijdens je verlof mág je overigens wel werken, wanneer dit fysiek en mentaal mogelijk is. Ook dat is een mogelijkheid om extra inkomsten te genereren naast je uitkering.

Wanneer dit voor jou niet tot de mogelijkheden behoort, kun je via je arbeidsongeschiktheidsverzekering je uitkering aanvullen. Dit geldt overigens niet bij alle verzekeringen, dus verdiep je vooraf goed in de polisvoorwaarden van jouw verzekering.

Als zwangere, arbeidsongeschikte zzp’er kun je ook de ZEZ-regeling aanvragen. Als je hiernaast ook gebruikmaakt van je arbeidsongeschiktheidsverzekering, kan het zijn dat de verzekering een lager bedrag uitkeert.

In samenwerking met Knab.nl

Mijnzzp.nl