Team Mijnzzp

Auto

Wil je jouw privéauto ook zakelijk rijden als zzp'er? Dat is gewoon toegestaan, net zoals het mogelijk is om privé te rijden in een zakelijke auto. Er zitten wel enkele gevolgen aan het zakelijk gebruik van je privéauto. Doorgaans is het een verstandige keuze om een privéauto te rijden wanneer de auto tussen de twee en vijftien jaar oud is.

Kilometervergoeding zakelijk gebruik

Als je de auto privé koopt of al in je bezit had voordat je jouw eigen bedrijf begon, behoort deze tot het privévermogen. Dit wil zeggen dat de auto niet op de balans staat en dat je dus ook geen afschrijvingen kunt doen. Je hoeft in dit geval geen bijtelling te betalen. Bij het auto verzekeren kies je in dit geval ook voor een particuliere autoverzekering. Je mag €0,19 per kilometer bij jouw bedrijf in rekening brengen voor de zakelijke ritten die je maakt. Bereken je de gemaakte kilometers door aan jouw opdrachtgever? Dan is het verplicht om hierover btw berekenen. In dit geval maakt de kilometervergoeding deel uit van de factuur en over de gehele factuur moet je btw in rekening brengen. Het btw-tarief over de kilometers is gelijk aan het btw-tarief van de gedeclareerde uren.

Rittenadministratie bijhouden

Als je zakelijke reiskosten gemaakt met de privéauto wilt declareren moet je een kilometeradministratie bijhouden. Dit kan eenvoudig in Excel of door gebruik te maken van speciale software. De rittenadministratie bestaat uit de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, de plaats van vertrek en van de bestemming, het karakter van de rit (zakelijk of privé)en de gereden route mocht er van de gebruikelijke worden afgeweken. Denk hierbij aan omleidingen of wegafsluitingen.

Btw afschrijven bij zakelijk gebruik privéauto

Bij zakelijk gebruik van de privéauto mag je de btw verrekenen voor het zakelijke gebruik van de auto. Maak je bijvoorbeeld 50 procent van alle kilometers zakelijk? Dan kun je 50 procent van de betaalde btw over brandstof, onderhoud en reparaties aftrekken van de te betalen omzetbelasting. Omdat de auto niet op de balans van de onderneming staat, maar tot het privévermogen behoort, is het niet mogelijk om waardevermindering van de auto als aftrekpost op te voeren op de jaarrekening van je onderneming. Het enige dat je verder in rekening kunt brengen is de €0,19 per kilometer voor zakelijke ritten. Je kunt er ook voor kiezen om zakelijk een auto aan te schaffen en een kilometerregistratie bij te houden voor privégebruik. Van een zakelijke auto is alle btw aftrekbaar en ook verminder je de bedrijfswinst op papier door af te schrijven op de waarde van de auto. Dat is fiscaal gunstig. Als je een zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt, moet je bijtelling berekenen. Een andere mogelijkheid is het leasen van een auto als zzp'er.

In samenwerking met pricewise.nl

Mijnzzp.nl