Van de redactie

Avatar van Team Mijnzzp

Zakelijke auto

Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor om een auto zakelijk te leasen in plaats van deze te kopen. Voor een vast bedrag per maand rijdt je namelijk een veel mooiere en nieuwere auto dan je ooit zou kunnen kopen. Door de vele aftrekposten waarvoor je in aanmerking kan komen als ondernemer is dit ook veel aantrekkelijker dan wanneer je een auto privé zou leasen. In dit artikel behandelen we alle punten die van belang zijn bij het zakelijk leasen van een auto.

Het verschil tussen private en zakelijk leasen

Ga je een auto leasen als zzp’er dan is zakelijk leasen eigenlijk altijd de beste keuze. Bij private lease neem je de auto namelijk af als persoon en wordt het maandelijkse bedrag ook van je privérekening afgeschreven. Bij een zakelijk leasecontract neem je de auto als bedrijf af en kun je de kosten hiervoor afschrijven als investeringskosten. Ook krijg je de BTW die je betaalt terug van de belastingdienst. Daarnaast krijg je bij financial lease zelfs de rente terug met de renteaftrek.

Bijtelling over privé kilometers met een zakelijke auto

Waar je wel op moet letten is dat je als zakelijke rijder bijtelling betaalt over de privé kilometers die je rijdt. Rij je meer dan 500 km per jaar dan betaal je 8% (elektrisch) of 22% (alle andere auto’s) bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto dat bij je inkomen wordt opgeteld. Hierover betaal je vervolgens belasting. Rijd je een elektrische auto met een nieuwwaarde van 35.000 wordt er 2.800 (35.00 x 0,08) bij je inkomen opgeteld waar je belasting over betaalt. Deze bijtelling heb je bij private leasen niet. Echter zijn de andere zakelijke aftrekposten zodanig voordeliger dat je altijd goedkoper uit zult zijn door zakelijk te leasen.

Financial lease of Operational lease

Nu we hebben vastgesteld dat zakelijk leasen de beste keuze is als zzp’er staan we voor de volgende keuze. Een financial of operational leasecontract? Wat is het verschil precies?

Operational lease

Bij operational lease komt de auto op naam van het leasebedrijf te staan. Zij zijn dan ook verantwoordelijk voor de auto en betalen ook de pech-hulp, wegenbelasting, verzekering (allrisk), schade (zelfs bij total loss verklaring) en zijn verantwoordelijk voor vervangend vervoer. Voor de mensen die zorgeloos willen leasen is dit een uitstekende leasevorm. Het nadeel is dus dat je nooit eigenaar wordt van de auto en het maandelijkse bedrag dat je betaalt hoger ligt. De btw kun je wel gewoon terugvragen van de belastingdienst. Operational lease is verder alleen beschikbaar voor nieuwe auto’s.

Financial lease

Bij financial leasen komt de auto vanaf de eerste dag op naam van je bedrijf te staan. Dit betekent ook dat je zelf de verzekering, reparatie & onderhoudskosten en wegenbelasting moet betalen. Aan het einde van het leasecontract kun je wel de auto overnemen na het betalen van een slotsom en is de auto voor 100% van jou. Een ander voordeel is dat je ook gebruik mag maken van de investeringsaftrek, renteaftrek en de auto wordt ook op de bedrijfsbalans gezet. Belangrijk om te vermelden is dat financial lease ook beschikbaar is voor tweedehands auto’s. Hierdoor kun je een mooie auto leasen voor een lager bedrag dan de nieuwprijs. Voor zzp’ers is dit zeer aantrekkelijk.

Kortweg: Kies je voor het gemak en wil je dat alles voor je geregeld wordt dan is operational lease een goede optie. Weet dan wel dat je iets meer betaalt voor deze service. Wil je aan het einde van het leasecontract eigenaar van de auto worden, maandelijks een lager bedrag betalen of een tweedehands auto leasen? Dan is financial lease de beste keuze. Weet dan wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor de auto.

Elektrisch rijden of Benzine rijden

Tot slot is een belangrijke vraag om te stellen; Wil ik elektrisch of benzine leasen? De overheid heeft als doel gesteld om in 2050 volledig CO2 neutraal te zijn. Om deze reden zijn er ook interessante aftrekposten beschikbaar voor het rijden van een elektrisch auto. Zo betaal je maar 8% bijtelling (i.p.v. 22%), betaal je tot eind 2024 geen wegenbelasting en kom je in aanmerking voor de milieu-investeringaftrek. Hierdoor zal het rijden van een elektrische auto nog voordeliger uitvallen dan wanneer je een benzine auto leaset. Dit is ook de reden waarom de Tesla Model 3 de beste verkochte auto van 2019 was.

Nu heb je alle belangrijke informatie om als zzp’er een goed afgewogen keuze te maken voor het leasen van een nieuwe of tweedehands auto. Het enige wat je zelf hoeft te bepalen is welke auto het gaat worden.

In samenwerking met zakelijkleasen.nl

Mijnzzp.nl