Team Mijnzzp

ZZP-er worden

Het is steeds populairder om ZZP’er te worden, in steeds meer beroepsgroepen dan dat we in eerste instantie altijd zagen. Ook in bijvoorbeeld de horeca of de zorg is het steeds gangbaarder om als ZZP’er aan de slag te gaan. Door de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is dat ook heel goed te begrijpen. De vraag naar goede arbeidskrachten is hoog, de keuze om daarom voor een ZZP’er te gaan is voor werkgevers dan ook steeds aantrekkelijker. Maar dat het zijn van ZZP’er alleen maar voordelen kent is een vooroordeel, er zijn ook zeker wel extra kosten die je hiervoor moet maken. Welke dat zijn en waar je rekening mee moet houden? Lees snel verder.

Altijd bereikbaar

Als ZZP’er zul je waarschijnlijk niet meer kunnen vasthouden aan reguliere werktijden, en daarna onbereikbaar zijn. Klanten en opdrachtgevers verwachten meer van je, in ieder geval dat je altijd goed bereikbaar bent. Een goed mobiel abonnement en zaken zoals thuis internet zakelijk zijn dan ook zeer belangrijk. Goed internet heb je nodig om bijvoorbeeld online gesprekken te kunnen voeren en zoom-sessies te doen. Maar goed internet heb je ook nodig om de boekhouding te doen, dat -vanaf het moment dat je start als ZZP’er- ook je eigen verantwoordelijkheid is. Wat daarnaast het financiële voordeel van zakelijk internet is, is dat je het mag aftrekken van de belasting die je moet betalen. Daarmee is het een win-win situatie. Maar zorg dat je alles goed op orde hebt, van je mobiele internetabonnement tot je zakelijke internet thuis.

De verzekering

Naast het feit dat je werkgever je geen zaken als een telefoon en laptop meer geeft, ben je ook niet meer standaard verzekerd voor allerlei zaken zoals arbeidsongeschiktheid en ongevallen. Als ZZP’er zul je jezelf moeten verzekeren én ook de verantwoordelijkheid moeten dragen voor het geval je arbeidsongeschikt wordt. Zorg er daarom voor dat je dit allemaal geregeld hebt en aangesloten bent bij bijvoorbeeld een broodfonds. Ook zelf een spaarpotje maken kan een oplossing zijn, als je maar een oplossing hebt vóórdat het noodlot toeslaat. Ook een verzekering voor als je schade toebrengt bij een klant is aan te raden, want ook zonder opzet kun je helaas iets verkeerds doen. Een laatste kostenpost waarvan het goed is om er al in een vroeg stadium over na te denken is die van een pensioen. Iets wat wellicht nog heel ver weg voelt, maar wanneer je start als ZZP’er ben je hier helemaal zelf verantwoordelijk voor. Iets waar je niet te laat achter wilt komen!

Kortom; als ZZP’er kun je in de huidige markt waarschijnlijk een leuk tarief vragen aan je klanten. Maar er komen ook extra kosten bij kijken. Hier zul je ook rekening mee moeten houden en wellicht zou je hier in moeten investeren. Het is dus niet allemaal schone winst wat er binnen komt. Maar wanneer je het goed en slim regelt, dan zal er ongetwijfeld onderaan de streep nog best een heel leuk bedrag overblijven. Succes!

In samenwerking met odido.nl

Mijnzzp.nl