Vorig jaar stond ondernemen en de zzp’er volop in het nieuws. De Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid. De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) gaat waarschijnlijk over twee jaar verplicht worden voor iedereen die zelfstandig werkt. Om maar een paar nieuwtjes even uit te lichten. Sowieso roept dit vragen op. Welke verzekeringen heb je nu eigenlijk nodig als zzp’er? Hoe bescherm je je inkomen bij ziekte? En hoe zit het met je nu met die zakelijke auto die je rijdt? Voor ondernemers die scherp willen blijven, is het belangrijk om te begrijpen welke risico’s je loopt en hoe je jezelf het beste kunt verzekeren.
Als zelfstandige wil je natuurlijk zekerheid, maar zonder onnodige kosten. Het begint met de vraag: wat gebeurt er als je onverwacht arbeidsongeschikt raakt? Als zzp’er heb je geen vangnet zoals loondienstmedewerkers dat hebben. Daarom is een AOV van groot belang. Dit is niet zomaar een optie; het is een bescherming van je levensstandaard. Met zo’n verzekering blijf je bij ziekte of een ongeval een deel van je inkomen ontvangen. Niet geheel onbelangrijk! Om de beste verzekering te kiezen is er dus een nodig die aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Of je nu een zzp’er bent in de IT-business of een zzp’er in de bouw.
Ook en beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is doorgaans vaak onmisbaar. Voor degenen die zich nog afvragen wat voor soort verzekering dit is: het is er een die je beschermt tegen claims van klanten bij schade aan hun eigendommen of letsel veroorzaakt door jouw werk. Vooral voor freelancers die in de bouw, zorg of horeca werken is dit een verzekering die eigenlijk niet over het hoofd mag worden gezien. Denk aan een kapotte vloer door een verkeerd geplaatst apparaat of bijvoorbeeld een cliënt die letsel oploopt door jouw advies. De financiële risico’s van een claim kunnen hoog oplopen en een goede BAV voorkomt dat dit je onderneming in gevaar brengt.
Waarom een BAV zeker geen luxe is
Wellicht denk je: ‘ik werk zorgvuldig, waarom zou ik dan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebben? Het antwoord is: een ongeluk zit vaak in een klein hoekje en klanten kunnen fouten groot maken. Stel je bent een zelfstandig bouwvakker en een fout in je constructie veroorzaakt waterschade bij de klant. Of je runt een cateringbedrijf en een klant claimt schade door voedselvergiftiging. Zonder BAV draag jij als ondernemer volledig de kosten van een schadeclaim.
Er zijn dus verschillende soorten ZZP verzekeringen die elk een eigen dekking geven. Het eenvoudig zzp verzekeringen vergelijken is van belang om de beste verzekering voor een zzp’er te kiezen die aansluit op de risico’s van jouw vakgebied. Voor ondernemers in de zorg betekent dit een dekking voor medische missers, terwijl freelancers in marketing misschien risico lopen op financiële claims door een verkeerd advies. Of je nu met je handen werkt of je hoofd: een BAV is een essentieel onderdeel van jouw zakelijke basis.
Hoe zit het met jouw inkomen bij ziekte?
Voor veel zzp’ers is de angst voor ziekte groot. Wat als je niet kunt werken door een ongeluk of langdurige ziekte? Dit is waar een arbeidsongeschiktheidsverzekering in beeld komt. Hoewel deze verzekering vanaf 2027 waarschijnlijk verplicht wordt, kun je er nu al voor kiezen om jezelf te beschermen. Een goede AOV is maatwerk: je bepaalt zelf de hoogte van je uitkering, de wachttijd en de looptijd.
Als alternatief overwegen sommige ondernemers om geld apart te zetten in een eigen spaarpot of een broodfonds. Maar let op: een onverwachte arbeidsongeschiktheid kan jarenlang duren. Een professionele verzekering biedt je op lange termijn meer zekerheid. Het is de zekerheid dat je vaste lasten betaald blijven, je hypotheek niet in gevaar komt en je gezin door kan blijven draaien.
Vergeet je zakelijke auto niet
Rijd je als zzp’er een zakelijke auto? Dan is het belangrijk om te weten dat een standaard autoverzekering niet altijd voldoende is. Een zakelijke autoverzekering biedt extra dekking. Denk bijvoorbeeld aan als je schade veroorzaakt tijdens een werkgerelateerde rit. Ook hier geldt: de beste verzekering sluit aan bij jouw gebruik. Maak je lange kilometers voor je werk of vervoer je vaak spullen? Stem je verzekering dus af op jouw behoeften, zodat je bij schade niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Een buffer voor jouw onderneming
Als zzp’er ben je niet alleen ondernemer, maar ook je eigen vangnet. Een goed verzekeringspakket is als een stevige fundering onder jouw bedrijf. Het beschermt je tegen financiële risico’s die jouw onderneming kunnen ontwrichten. De juiste zzp verzekeringen zijn geen luxe, maar een slimme investering in je toekomst. Of je nu een BAV nodig hebt, een AOV overweegt of je zakelijke auto apart wilt verzekeren: kies bewust en kijk goed naar wat past bij jouw situatie.
Voor de moderne ondernemer draait het niet alleen om risico’s vermijden, maar ook om kansen grijpen. Met een solide basis kun je je volledig richten op waar je goed in bent: ondernemen, groeien en je dromen realiseren. De wereld ligt aan je voeten – zolang je goed verzekerd bent.
De inhoud van dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl
Mijnzzp.nl