Team Mijnzzp

Glazenwasser

Afgelopen week kwam de Rabobank met het nieuws dat de lonen van werknemers achterblijven. De Rabobank geeft acht belangrijke punten aan waaruit dit volgens de bank moet blijken. Een van de opvallendste punten uit het onderzoek van de Rabobank is dat zzp-ers op steeds grotere schaal concurreren met werknemers die werkzaam zijn in loondienst, omdat ze goedkoper zijn. Deze oneerlijke concurrentie betreft volgens de Rabobank niet alleen het uurtarief. Het betreft ook de bijkomende fiscale regelingen en het wel of niet opbouwen van sociale zekerheden, waardoor zzp-ers steeds interessanter worden voor werkgevers.

Dat zzp-ers veel voordelen bieden voor werkgevers is inmiddels bij de meeste mensen wel bekend. Het alleen vergelijken van de netto kosten, zoals de Rabobank doet, is in onze ogen erg kort door de bocht. Hoe een zzp-er zijn uurtarief precies vaststelt is aan de zzp-er zelf om te bepalen en heeft in onze ogen niet veel met het uiteindelijke netto uurtarief te maken. Het één op één vergelijken van zzp-ers met werknemers in loondienst kan nu eenmaal niet, omdat een zzp-er ook andere onkosten heeft. Daarnaast hebben zzp-ers in de meeste gevallen geen zekerheden qua opdrachten en kunnen de meeste zzp-ers ook lang niet al hun uren declareren. Het alleen vergelijken van het uurtarief is dan ook te kort door de bocht.

De veranderen van de arbeidsmarkt heeft al langer een grote invloed op het aantal zelfstandig ondernemers binnen Nederland. Zo was er vorig jaar al een bericht dat Nederland een recordaantal bedrijven kent die in veel gevallen bestaan uit zzp-ers en andere kleine bedrijven. Het steeds maar weer vergelijken van zzp-ers met werknemers, zoals in dit geval de Rabobank doet, is achterhaald en niet meer van deze tijd. De kostenstructuur van een zzp-er is geheel anders dan die van een werknemer en een zzp-er heeft in de meeste gevallen ook niks te maken met cao-afspraken.

Mijnzzp.nl