Team Mijnzzp

Detachering

Als je iemand bent die graag nieuwe uitdagingen aangaat en van afwisselend werk houdt, dan zal werken als zzp’er of detacheringskracht je ongetwijfeld wel aanspreken. Zo kun je dus een kijkje in de keuken nemen bij uiteenlopende bedrijven. Kies je dus voor zzp of ben je een werknemer die overweegt om te detacheren, of een werkgever die afweegt iemand te detacheren bij een andere organisatie? Dan is dit artikel zeker nuttig om te lezen.

ZZP of detachering? Als je een van deze twee mogelijkheden overweegt, dan is het van belang om te weten wat precies de verschillen zijn om vervolgens een goede keuze te kunnen maken. Beide opties bieden hun eigen plus- en minpunten. In beide gevallen van zzp of detachering heb je te maken met een opdrachtgever. Een detacheringsbureau kan zowel een zzp’er als detacheringskracht inhuren voor een opdrachtgever.

Wat is een detachering?

Van detachering is sprake wanneer een werknemer of groep werknemers tijdelijk wordt tewerkgesteld bij een andere organisatie of bij een andere afdeling van de werkgever. De redenen voor zo’n overplaatsing kunnen divers zijn. Denk bijvoorbeeld aan het ter beschikking stellen van personeel voor kortlopende projecten, dekking bieden voor kortdurende afwezigheden of het stimuleren van een loopbaanontwikkeling. Of in sommige gevallen zelfs ook om ontslag te vermijden. Als er een hoge werkdruk is, ziekte of verlof van een medewerker of er staan vacatures open die moeilijk te vervullen zijn, is het van belang om flexibel op en af te kunnen schalen. Middels detachering kan een bedrijf op een snelle manier alsnog aan die competente professional komen zonder direct vast te zitten aan een vast contract.

Flexibel schakelen

Grote bedrijven maken vaak gebruik van detacheringen om het personeelsbestand van verschillende afdelingen, projecten of groepsbedrijven te beheren. Ze kunnen werknemers door het bedrijf verplaatsen om het personeelsbestand in evenwicht te brengen als ze onder- of overbezet zijn, of vaardigheden die nodig zijn in de ene afdeling van het bedrijf naar een andere te brengen. Het kan ook zo zijn dat de ene organisatie een ander bedrijf wilt ondersteunen met expertise of om een goede relatie op te bouwen. Werken als een detacheringskracht levert zowel de werknemer en andere betrokkenen dus voordelen op. Het stelt je als detacheringskracht in staat om vaardigheden te ontwikkelen buiten je gebruikelijke baan en geeft je netwerkmogelijkheden die anders moeilijk te vinden zouden zijn. Detachering kan dus uitkomst bieden om erachter te komen welke richting bij je past en meer kennis op te doen.

Wie is je werkgever?

De detacheringsorganisatie is in principe jouw werkgever. Zij bieden je een contract aan en lenen je vervolgens uit aan de opdrachtgever. Dat kan om een tijdelijke, maar ook om een contract voor onbepaalde tijd gaan. Als gedetacheerde werknemer sta je normaliter dus niet op de loonlijst van het bedrijf waar je (tijdelijk) werkt. Je hebt dan een vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst met een detacheringsbureau of een ander bedrijf dat personeel uitleent. Het detacheringsbureau is verantwoordelijk voor jouw werk, de opdrachtgever spreekt het bureau aan bij onvrede. Als detacheringskracht heb je dus wel een bepaalde veiligheid van inkomsten en kun je als je op projectbasis werkt, genieten van flexibele werkomstandigheden bij verschillende bedrijven met verscheiden bedrijfsculturen.

Aan de slag als zzp’er

Als je als zzp’er aan de slag gaat, geniet je ook van vrijheden doordat je zelf in de hand hebt met welke opdrachtgever je in zee gaat. Je hebt ook de vrijheid om je eigen tarief te bepalen en dus jezelf te verzekeren van het gewenste inkomen. Een detacheringsbureau kan ook een zzp’er inhuren om deze vervolgens uit te lenen aan een opdrachtgever. Dat is de overeenkomst van zzp en detachering als je gaat verder via een detacheringsorganisatie. Wanneer je via een detacheringsbureau werkt, houdt dat vaak ook in dat je voor jouw werkzaamheden in dienst bent bij dat bureau en de belastingdienst deze inkomsten niet ziet als inkomsten uit eigen ondernemer.

Vrijheid en eigen verantwoordelijkheid

Als zzp'er heb je dus doorgaans een wisselend inkomen en bovendien geen recht op allerlei werknemersuitkering of uitbetaling bij ziekte. Je bouwt evenmin een pensioen op. Het is daarom verstandig om als zzp’er een buffer achter de hand te hebben of op te bouwen. Daarentegen heb je als zelfstandige alle vrijheid om je eigen werktijd in te delen en dus te werken waar en wanneer jij wilt. Uiteraard bevat het werken als zzp of detachering nog meer dan wat beschreven staat in dit artikel, maar de hoofdzaken zijn aan bod gekomen om tot een goede afweging te kunnen komen.

Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl