Team Mijnzzp

Broodfonds

Je hebt vast wel eens van een zzp broodfonds gehoord en misschien overweeg je wel om je aan te sluiten. Het is dan wel belangrijk dat je zowel de voordelen als nadelen weet om daarna de keuze te maken om je wel of niet bij een zzp broodfonds aan te sluiten. Er zijn namelijk meerdere manieren om de gevolgen van arbeidsongeschiktheid op te vangen. Je kan er zelf geld voor opzij zetten, maar ook een AOV afsluiten. Ontdek hier eerst wat de voordelen en nadelen van een zzp broodfonds zijn. De keuze of je wel of niet aan een zzp broodfonds wilt deelnemen, is heel persoonlijk en onder meer afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Inhoudsopgave
Dit zijn de voordelen
Dit zijn de nadelen

Dit zijn de voordelen

Een groot voordeel van een zzp broodfonds is dat de inleg betaalbaar is. De bedragen voor de inleg variëren van tientallen euro’s tot meer dan € 100. Je legt geld in, maar raakt het geld niet kwijt, want het blijft van jou. Stap je uit het zzp broodfonds dan krijg je de eigen inleg min eventueel uitbetaalde bedragen aan broodfondsgenoten terug. Een zzp broodfonds is als schenkkring gebaseerd op onderling vertrouwen en de deelnemers kennen elkaar. Een broodfonds is verder geen ingewikkeld financieel product, zoals een AOV met niet altijd even gunstige polisvoorwaarden. Een broodfonds heeft ook als voordeel dat een eventuele ontvangen schenking door de Belastingdienst als belastingvrij wordt aangemerkt. Je betaalt dus geen schenkbelasting.

Dit zijn de nadelen

Een zzp broodfonds is voordelig, vertrouwd en schenkingen zijn belastingvrij te ontvangen. Dat zijn al een heleboel voordelen, maar wat zijn dan de nadelen? Een nadeel is dat de inleg niet fiscaal aftrekbaar is als persoonlijke aftrekpost. Dit is bij een premie voor een AOV wel het geval. De hoogte van de uitkering is beperkt tot een maximaal bedrag en dat is niet een heel hoog bedrag. Bovendien geldt er een maximum voor de periode van uitkering, want deze bedraagt bij een zzp broodfonds niet meer dan 2 jaar. Er wordt ook geen deskundige hulp aangeboden om bijvoorbeeld weer aan het werk te gaan, zoals bij een AOV doorgaans wel het geval is.

Bereken AOV-kosten

Lees ook: Crowdsurance als alternatief voor AOV of broodfonds

Mijnzzp.nl