Team Mijnzzp

Bloemenwinkel

Uit een onderzoek van ondernemersplatform Sprout, gehouden onder ruim 500 ondernemers, blijkt dat er grote verschillen bestaan qua verdiensten tussen zzp-ers en ondernemers met personeel. Een zzp-er verdient volgens Sprout ongeveer 45.000 euro bruto per jaar en een ondernemer met personeel ruim 80.000 euro bruto per jaar. Een gemiddelde werknemer in loondienst verdient 36.000 euro bruto per jaar, volgens schattingen van het Centraal Planbureau. Volgens het onderzoek laat ruim driekwart van alle ondernemers hun inkomen afhangen van de bedrijfsresultaten.

Ook blijkt uit het onderzoek dat de meeste ondernemers tevreden zijn over hun inkomen. Onafhankelijkheid, vrijheid en zekerheid zijn belangrijke factoren voor ondernemers volgens het onderzoek. Er bestaan dus grote inkomstenverschillen tussen zzp-ers en ondernemers met personeel.

Dat de inkomstenverschillen tussen zzp-ers en ondernemers met personeel zo groot zijn is te verklaren omdat deze twee groepen ondernemers niet zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden. Een zzp-er moet het voornamelijk van zijn declarabele uren hebben en verdient meestal niet aan producten of aan het wegzetten van personeel. Wel kan ook een zzp-er meer verdienen door het aannemen van opdrachten in plaats van het werken op uurbasis.

Mijnzzp.nl